Annons

Annons

Se upp – nu kommer vårkänslorna!

Det porlar, spritter, kvittrar och hos de flesta av oss skapas intensiva lyckorus. För vårdagjämningen kommer med löfte om ljus, värme, sol och lust för kärlek. Och det är inte magi – det är ren kemi!

Dela
(49)

Vårkänslor

Folk ler, fåglar kvittrar och solen skiner på knopparna och blek hud. Det är svårt att inte smittas just nu, smittas av vårkänslor.

Det kan kännas som att du fått i dig en lyckobrygd, och den består av olika delar, menar Helena Backlund Wasling, hjärnforskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Det flödande dagsljuset är en ingrediens.

Annons

– När ljuset flyter in i ögat ökar utsöndringen av hormonet dopamin. Det styr mycket i hjärnan som har med belöning och lustkänslor att göra. Då känner vi oss mer energiska och mottagliga för nya intryck.

Dofter är en annan viktig beståndsdel. När du känner lukten av nyklippt gräs eller kaffe från uteserveringar – då vet du direkt vad det är fråga om. Allt som hör våren till kommer med omedelbar association.

– Doft- och känslocentret ligger nära varandra i hjärnan, därför finns det inget som är så effektivt som dofter när det kommer till känslominnen, säger Helena.

Och vi minns tidigare vårar. När solen skiner och energin som legat i träda kommer tillbaka. Minnet är nämligen en annan ingrediens i vår cocktail.

– Ja, erfarenheter och inlärda beteenden spelar in – barn reagerar inte alls på samma sätt när våren kommer. De har inget att associera ljuset och dofterna med.

Men på vilket sätt har förälskelse med våren att göra? Varför får så många lust för kärlek just nu?

– Det är kemi, säger Helena. Kärlek är kemi! Under förälskelsens första och mest intensiva fas sköljer flera kemiska ämnen över vår hjärna och försätter oss i det lätt euforiska tillståndet som förälskelsen innebär.

En välkänd sådan är Dopamin vilken är betydelsefull för hjärnans belöningssystem. När du får mängder av uppmärksamhet frigörs dopamin – och du känner välbehagskänsla. Nästan som att du blev drogad!

– Även andra ämnen är av betydelse för förälskelsefasen. Ämnet serotonin kommer att sjunka och ge större utrymme för stresshormoner. Dessa kommer att dämpa din hunger och minska ditt sömnbehov. Det tror jag alla som varit förälskade någon gång kan känna igen, menar Helena.

Att detta sker i större utsträckning på våren än någon annan tid på året beror troligen på att dopaminnvåerna i nervsystemet ökar på våren. Dopamin kickas i gång när hjärnan får nya sinnesintryck.

– Och vilken tid på året ger mer nya sinnesintryck än vårtiden? Nya dofter, nytt ljus, nya ljud.

För att maximera effekterna råder Helena oss att ta till vara på vårens härliga ljus.

– Ta med lunchlådan ut, gå en extra promenad på hemvägen och planera din tid så att du slipper övertidsarbete den kommande tiden. Vistas ute så optimerar du effekterna!

 

När dagsljuset…

…träffar ögats näthinna skickas en signal till hjärnans tallkottkörtel som stänger av produktionen av sömnhormonet melatonin. I stället ökar halten av stresshormonet kortisol för att kroppen ska bli alert. Hjärtfrekvensen går upp och hormoner aktiveras.

 

Läs mer

17 fina vårgardiner 

Virka vårens trendigaste kofta 

Tack vare Stellan vågar jag tro på kärleken igen

 

Av Pernilla Björnör Hydén
Illustration: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(49)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…