Annons

Annons

Se upp för magens fiender!

Dela
(0)

Sommartid är semestertid, hemma och utomlands. Här tipsar vår sjuksköterska Kerstin Nilsson om vad du ska se upp med när du reser, för att magen ska må bra!

Värme

Har matbuffén stått lite väl länge i solen? Har rätterna åkt in och ut ur köket flera gånger? Då kan det vara klokt att sålla lite bland det som bordet bjuder. Lukta, ta en smakbit och använd ditt sunda förnuft, det räcker långt!

Annons

Händer

Tvätta händerna med tvål före måltider och efter toalettbesök. När du är på resande fot eller lever under mer primitiva förhållanden kan det vara besvärligare att hålla händerna rena, då är handsprit bra att ha med i packningen.

Kranvatten

Det behöver inte vara något fel på vattnet utomlands för att magen ska börja mullra, vi är bara inte vana vid bakteriefloran i fjärran länder. I norra Europa är det inga problem att dricka kranvatten men längre söderut ska du hålla dig till flaskvatten. Beställ din dricka utan is och skölj tandborsten i flaskvatten om du är extra känslig.

Rått kött och grönsaker

Tänk på att skölja grönsaker innan du äter dem och diska både skärbräda och kniv direkt efter att du skurit rått kött, fisk eller kyckling. Använd olika skärbrädor till kött och till grönsaker.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…