Annons

Annons

Se upp för honorna!

Dela
(0)

 Jag har ett litet rött märke på ena pekfingret. Det kliar och svider. Men egentligen borde det inte vara så. Jag har nämligen hört att de små vilda bina inte kan stickas. Deras gadd ska vara så svag att den inte kan tränga igenom huden. Jo, pyttsan! Det här var en hona av ett litet ängsbandbi, bara 6 mm stort. Och hon stack mig. Visserligen får jag skylla mig själv. Jag fångade henne i håven och höll ihop tyget med ena handen så att hon inte skulle kunna smita ut innan jag kollat vem hon var. Då kröp hon uppåt, inne i håven, tills hon nådde min hand. Och sen stack hon mig! Vilket hon alltså enligt experterna inte skulle kunna göra.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Jag kan inte påstå att det gör jätteont, men det kliar. Och kanske har jag gjort en upptäckt. Små bin har kraftig gadd! Sen får vetenskapsmännen säga vad de vill.

Men hela sanningen är det dock inte. En del bin kan faktiskt inte stickas. Det är hanarna. De har nämligen ingen gadd alls. Dem kan man ta i handen utan risk. Det gäller också stora humlor och till och med getingar. Vet man säkert att det är en hane så är det fritt fram att klappa dem.

Men mitt råd är alltså: Se upp för honorna, hur små de än är!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…