Annons

Annons

Se upp för allium!

Dela
(0)

allium, kirgislök

Varning för allium. Den är livsfarlig. Har du en gång fått in denna gräslökens storebror i din trädgård så blir du inte av med den, vare sig i rabatten eller inom dig. Inte så att den är giftig eller tar kål på sina grannar – den är bara så beroendeframkallande. Du vill bara ha fler, många fler!

Annons

Blomsterbollarna som finns i så många olika storlekar och lila nyanser (även i vitt och rosa) är några av täppans stiligaste växter som blommar länge och är nästan lika vackra  som överblommade.  Den kan få ett liv efter detta också – de håller fint för att plockas och torkas som eterneller. Med lite sprayfärg över sig de riktigt snygga inredningsdetaljer när höstmörkret faller på!

Min täppas allium växer i mormorsrabatten och där de har sällskap av stjärnflocka, näva, akleja, salvia, prästkrage… Men de är minst lika tjusiga i en grupp tillsammans utan andra arter till exempel i singel. Eller planerade i stora krukor.

Det finns uppåt 700 allium arter, och gräslök, purjolök och vitlök ingår också i släktet!

Dess stora nackdel: bladen som vissnar ner väldigt fult strax före blomningen. Åtgärd: göm under andra växter, klipp bort en några, inte för många eftersom det är de som samlar näring åt löken, – eller om du inte har alldeles för många: rulla ihop och fäst med gummiband eller trädgårdssnören nere vid foten!

Fördel: Lökarna är ganska dyra så då är det ett stort plus att det är jättelätt att fröså med den halvtorkade blomsterställningen. Bara skaka av den och myllra ner! Gärna på ett ställe där du kommer ihåg att du sått dem – när de kommer upp nästa vår ser de ut som smågrässtrån med ett frö i toppen. Och det är väldigt lätt att den nitiske ogräsjagaren tar kål på alla babylökarna!

Maud Holmberg Klyft

 

 

bild[5]

Gå nära och njut av dess skönhet!

allium,lammöra, stjärnflocka

I sällskap med stjärnflockor, lammöron, buxbom, salvia …

malmo allium

Vackert mitt i gatan i Malmö – vita och lila allium.

allium

graslok

Kusin gräslök.

vit

Torkade och sprayfärgade …


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…