Annons

Annons

9 tecken på att du snart är utbränd

När stressen blir övermäktig och orken tar slut är det viktigt att lyssna på kroppens varningssignaler – de kan vara symtom på utbrändhet. Här är 9 tecken på att du snart kan vara utbränd.

Dela
(556)

9-tecken-symtom-utbrandhet

 

Utbrändhet, eller utmattningssyndrom som det också heter, förväxlas ofta med depression eftersom de båda tillstånden kan ge likartade symtom. Men det finns en viktig skillnad: Utbrändhet är relaterad till någon form av stress, medan depression är en känsla av allmän nedstämdhet.

Annons

Den amerikanska psykologen Paula Davis-Laack har listat 9 varningssignaler som du bör vara uppmärksam på i samband med onaturlig orkeslöshet.

Gilla Hemmets på Facebook

 

Här är 9 tecken på att du snart är utbränd:

 

1. Du är ständigt trött
Du är kroniskt trött och har alltid ett underskott på energi. Pressen på dig känns enorm och du är lika utmattad på måndagen som du var på fredagen.

 

2. Ditt omdöme sviktar
Alla uppgifter, även de små, upplevs som enorma och svåra att hantera. Du drabbas av känslomässiga reaktioner på både bagateller och stora kriser.

 

3. Du blir lätt sjuk
Du lever på adrenalin, men när energin tar slut kraschar du. Resultatet blir att ditt immunförsvar bryts ner. Huvudvärk, magvärk, influensa, hjärtklappning – plötsligt drabbas du av allt.

 

Läs mer: Så gör du slut med tröttheten 

 

4. Du får inget vettigt gjort
Ineffektivitet är en känsla du ständigt brottas med. Du får ingenting gjort, även om du alltid är upptagen. Detta kan göra att din självkänsla rasar.

 

5. Du hinner aldrig ta paus
Det finns ingen tid för avkoppling eller återhämtning i ditt liv, något som är en oerhört viktig komponent för hälsa. Du hinner aldrig andas ut eller sitta ner och bara känna efter hur du mår.

 

6. Du har tappat entusiasmen
Din entusiasm för dina uppgifter har bleknat och där du tidigare la ner hela ditt hjärta gör du nu bara ett minimum. Du känner ingen livsglädje och tänker att folk ändå inte bryr sig.

 

Läs mer: Tröttheten tog över mitt liv

 

7. Du retar dig på detaljer
Perfektion är starkt förknippad med utbrändhet. Strävan efter att allt ska vara perfekt tömmer dig på energi. Du fixerar dig vid detaljnivån och kan inte se övergripande på situationen.

 

8. Du lever inte i nuet
Din kropp är avtrubbad och du känner dig inte längre närvarande i nuet. Du kan inte ta in upplevelser som känslor, dofter eller smaker på samma sätt som tidigare.

 

9. Du känner dig överhopad av arbete
Du upplever att resurserna är ojämnt fördelade och att allt arbete lastas på dig. Detta gör dig sur och irriterad och du känner dig mycket orättvist behandlad.

 

Läs mer:

Motion lindrar depression lika bra som medicin

Stressad och trött? 15 tips som gör dig friskare!

Så blir du piggare och mindre stressad

 

Av Margaretha Malmgren

Källa: Psychology Today

Artikeln kommer från Allas.se 

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Hemmets nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!


Läs mer om:

Dela
(556)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…