Annons

Annons

Varning! 5 livsmedel som kan ge dig ballongmage

Ballongmage är tyvärr vanligt förekommande hos många av oss. Här listar vi några livsmedel som faktiskt gör besvären värre – och som du bör undvika.

Dela
(0)

Kvinna med svullen mage.

Svullen och spänd mage kan bero på vissa livsmedel.

Mat som kan göra dig uppspänd

Svullen mage, eller ballongmage, är ett vanligt symtom som innebär att magen är uppblåst, bubblig och gör ont. Du kan vara drabbad av gaser, förstoppning eller diarré. Värst är problemet direkt efter måltid.

Annons

Så många som omkring 10-15 procent av västvärldens befolkning beräknas lida av ballongmage. Eftersom symtomen ofta uppträder i samband med intag av mat kan besvären lindras genom att äta rätt.

Här är 5 livsmedel som kan ge dig ballongmage:

1. Frukt

Frukt

En del frukt innehåller mer fruktsocker, fruktos, än andra. Det gäller framför allt äpplen, päron, mango, persika och vattenmelon. Liksom kolhydrater i övrigt kan det påverka mag- och tarmfloran så att din mage svullnar upp. Besväret kallas fruktosmalabsorption och innebär att fruktosen inte kan tas upp från tarmen. Ta gärna en banan i stället.

2. Lök

Lok

Både vanlig lök och vitlök innehåller oligosackarider, kolhydrater, som jäser i magen och kan ge tarmbesvär liknande de problem som bönor kan ge. Prova att ersätta löken med rotfrukter och byt ut vitlök mot andra smakrika kryddor.

3. Kolsyrade drycker

Kolsyrade-drycker

Bubblorna som finns i framför allt läsk, kolsyrat vatten och öl skapar onödig gas i magsäcken som efter större mängd gör magen bullrig och spänd. Välj en dryck utan kolsyra nästa gång så dämpas besvären.

4. Tuggummi

Tuggummi

Problemet med tuggummi är dels att du kan svälja mycket luft när du tuggar, vilket gör att magen svullnar, och dels att flertalet tuggummin innehåller sockeralkolholen sorbitol som har laxerande effekt. Undvik därför tuggummi och tänk på att stänga munnen ordentligt även när du tuggar vanlig mat för att undvika att svälja luft.

5. Laktosprodukter

Laktosprodukter

Har du stora problem med magen kan du vara laktosintolerant. Det betyder att din kropp inte kan ta upp mjölksocker – laktos – från födan på grund av att tarmslemhinnan har brist på enzymet laktas. När mjölksockret inte kan tas upp av tunntarmen hamnar det i stället i tjocktarmen vilket ger smärtor, gasbildning och diarré. Välj laktosfria livsmedel för att bli av med besvären.

Källor: Health.com, 1177.se, Apoteket.se, Fitnessmagazine.com, Vardagspuls.se m.fl.

Läs också:

5 saker som kan göra dig ordentligt gasig i magen

gasig-mage-puff


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…