Annons

Annons

Experten: Så lär du dig att sätta gränser

När kraven från barn, föräldrar och vänner fyller fritiden och du känner att du varken orkar eller hinner göra något annat – då är det hög tid att dra i bromsen. Men hur säger man nej?

Dela
(51)

Sätta gränser - hur gör man?

Att sätta gränser är inte alltid helt enkelt. Vi hjälper dig! Bild: Shutterstock

Alla vill vi väl vara hjälpsamma och stötta anhöriga och vänner när det behövs, vare sig det handlar om praktisk hjälp i vardagen, låna ut pengar eller vara den som lyssnar när någon vill lätta sitt hjärta. Det är en del av relationen till våra medmänniskor som för det mesta känns självklar. Men visst kan det bli för mycket ibland. Krav från barn, föräldrar och kompisar fyller fritiden och du varken hinner eller orkar ägna dig åt något annat. Hur gör man då för att sätta gränser?

Annons

– Det här är ett svårt problem och det är ju väldigt olika hur mycket som kan anses normalt att hjälpa till. Vi orkar olika mycket, men för att kunna sätta gränser tycker jag att man ska sätta sig ner och tänka efter hur mycket tid och ork man har, säger Maria J Bratt, relationsexpert i Hemmets.

Var tydlig

Det finns egentligen inga måsten, utan man får prioritera. Vem behöver mig mest? Vad är viktigast att jag gör? Hur mycket tid kan jag lägga på att hjälpa till?

– Träna på att säga nej, man måste inte säga ja till allt. Var tydlig med varför du sätter stopp och ha en dialog och förklara för anhöriga och vänner varför du måste välja bort, fortsätter Maria.

Om det handlar om närstående kan diskussionen bli känslomässig och kanske kan man mötas av besvikelse och anklagelser som ”du bryr dig inte om mig” och ”du vet inte hur svårt jag har det”. Maria menar att man ska vara beredd på motstånd, och i stället för att hamna i konflikt är det bättre att komma med konstruktiva lösningar.

– Finns det någon annan som kan hjälpa till? Går det att utöka nätverket som kan stötta? Kan man avlasta till exempel genom att beställa varor på nätet i stället för att handla i livsmedelsaffären?

Egna förslag

Även den som behöver hjälp bör ta ansvar för att hitta en lösning. Involvera hjälpbehövande föräldrar, barn och vänner och låt dem komma med egna förslag – då kan de också bli lättare att acceptera.

Pengar är ofta ett känsligt ämne som kan förstöra relationen mellan både familjemedlemmar och vänner. Att låna ut en hundralapp då och då kan bli mycket i längden  och större summor kan gräva hål i din egen ekonomi. Måste man ställa upp med pengar när någon är i ekonomisk knipa?

– Jag tycker att man ska ställa sig frågor som kan man avvara pengarna och vad som händer om man inte får tillbaka dem? Du är ju ingen bank och det kan vara en varningssignal om personen ifråga inte får låna i bank.

Den som lånar ut pengar bör redan från början vara tydlig med vad som gäller för återbetalning och handlar det om större summor bör man skriva papper på det.

– Det finns också de som har som princip att inte blanda vänskap och pengar, säger
Maria.

Vad gör man med väninnan som har ett stort behov av att prata ut om kärlekssorger och diverse andra problem, men varken har tid eller visar intresse när du själv behöver lätta ditt hjärta?

– Det är förstås inte bra om man känner sig utnyttjad – då ska man säga ifrån. Om du inte möter förståelse och aldrig får något tillbaka ska du kanske fundera på att avsluta vänskapen. Det behöver inte vara något dramatiskt, man kan bara låta umgänget ebba ut, säger Maria.

Exempel 1: Krävande barnbarn

Lotta och Erik har tre barn på dagis och arbeten där både tjänsteresor 
och övertid är vanligt. För att livspusslet ska fungera hämtar mormor barnen flera gånger i veckan och passar dem. Det har blivit så mycket att hon knappt hinner med sina egna intressen och vänner. Dessutom känner hon sig trött och sliten. Men hur ska det gå om hon 
inte ställer upp?

– Det är förstås svårt att säga nej till sina barn och barnbarn som man tycker mycket om. Jag tycker att man ska försöka hitta alternativ som underlättar. Finns det någon tjej eller kille i bekantskapskretsen eller bland grannarna som kan hjälpa till som barnvakt? Kanske kan mormor ibland bara ta hand om ett barn – det blir lugnare både för mormor och föräldrarna.

– Ett alternativ är att man bestämmer fasta dagar och bara i undantagsfall är tillgänglig för mer, tipsar Maria.

Exempel 2: Snyltande barn

Sanna, 25 år, har fast jobb och egen lägenhet. Lönen borde räcka men i slutet av månaden har hon inga pengar – då kommer hon hem till 
mamma och pappa och vill låna. Hon stannar gärna och äter middag, men bjuder aldrig tillbaka. Dessutom tycker hon att det är självklart att låna bilen utan att betala för bensinen. Hur länge ska föräldrarna stötta sin dotter ekonomiskt?

– Du gör ditt vuxna barn en otjänst om du betalar, och säger du inte ifrån kommer du att få fortsätta göra det. Det här är något man måste prata om annars blir det ingen förändring. Det är dags att sätta gränser och ställa krav – vuxna barn bör kunna sköta sin ekonomi. Du kan till exempel erbjuda dig att göra en budget tillsammans med barnet. Är problemen allvarliga kan man ta kontakt med kommunens konsumentvägledare. Bestäm att det inte är fritt fram att låna bilen, utan att lämna pengar till bensinen, säger Maria.

Exempel 3: Behövande föräldrar

Berit och Gunnar närmar sig 80 
och är både sjukliga, orken är 
inte som förr. Ändå kan de 
inte tänka sig att flytta från 
sin stora villa med krävande 
trädgård. Hemtjänst vill de inte höra talas om utan tar för givet att dottern Eva ska hjälpa dem med städning, tvätt och att handla mat. Hon jobbar heltid och har familj så det är svårt att hinna med. Men om hon inte ställer upp, hur ska det då gå för föräldrarna?

– En sak som jag tycker att man att man ska fundera över är om allt måste vara som det har varit tidigare. När det gäller städning får man kanske släppa taget på att det ska vara skinande rent i varje vrå. Trädgården kan göras mer lättskött och hemkörning av livsmedel kan beställas på nätet, föreslår Maria.

– Förklara att du inte orkar göra allt och diskutera vad de helst vill ha hjälp med. Om det är så att hjälp ändå måste anlitas försök att introducera det försiktigt och med respekt för föräldrarna, kanske behöver de bara vänja sig vid det.

Träna hemma – med ett gummiband

Ett gummiband är det perfekta träningsredskapet som du kan ha med dig överallt och träna hela kroppen med – på den nivå som passar dig!

Läs mer och beställ direkt från oss här!

Läs mer:

Stickfulness – sticka bort din stress

Inger fick bli mamma till sina barnbarn

Kostrådgivaren: Så blir du piggare och mindre stressad


Läs mer om:

Dela
(51)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…