Annons

Annons

Sanningen bakom våra 5 vanligaste matmyter

Har du också hört att ägg är farligt för hjärtat, att mikron dödar alla näringsämnen och att kolhydrater gör dig fet? Vi reder ut vad som egentligen gäller!

Dela
(38)

VI slår hål på matmyterna

Problemet med matmyter är att de är otroligt seglivade och skrämmer upp många i onödan. Nu har forskningen sagt sitt och det är på tiden att vi avlivar osanningarna kring maten.

 

Myt 1: Ägg är farligt för hjärtat

Annons

Förr trodde man att äggkonsumtion kunde skada hjärtat eftersom ägg innehåller kolesterol, men detta menar nu flera forskare är falskt.

Kroppen är nämligen så smart byggd att den har en egen kontrollmekanism. Äter vi mycket livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion av ämnet och äter vi mindre ökar den.

 

Myt 2: Ät aldrig efter klockan 19

Kalorier är kalorier, oavsett vilken tid på dygnet du får i dig dem. Att äta sent på kvällen kan däremot påverka sömnen och göra det svårare att sova.

 

Myt 3: Mikron dödar näringen

Trots att mikron används flitigt i många hem och på arbetsplatser lever den gamla rädslan fortfarande kvar hos vissa – att mikrovågsugnen strålar maten och förstör alla näringsämnen.

Faktum är att mikron är ett utmärkt verktyg att värma mat i – särskilt frysta grönsaker. Eftersom värmningen inte kräver särskilt mycket vatten bibehåller dina grönsaker fler näringsämnen än om de exempelvis kokas.

 

Myt 4: Kolhydrater gör dig fet

Alla dessa low carb-dieter har gjort att många börjat se kolhydrater som fienden och orsaken till fetma, men det är inte kolhydraterna i sig som gör att du lägger på dig. Allt handlar om kaloriöverskott – oavsett om du äter protein, fett eller kolhydrater.

Självklart är det inte bra att överdriva kolhydratintaget, men det är heller inte bra att överdriva intaget av något annat näringsämne heller.

 

 

Myt 5: Nötter är dåligt för dig

Nötter innehåller protein, mineraler, hälsosamma fetter och massa andra nyttigheter, så en näve om dagen är bara bra för dig. Men precis som allt annat är det aldrig bra att överkonsumera och det gäller även nötter.

 

Läs mer:

7 fröer som gör underverk för hälsan

Golden milk – så gör du hälsodrycken alla pratar om

10 dolda sockerbomber i vardagsmaten

 

Av Mikaela Råberg, Måbra.com

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(38)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…