Annons

Annons

Samlaren Cen älskar påsken!

Dela
(0)

80493_Hemmets-Cen Risén_02

Han älskar loppisar och har hemmet fullt av färgstarka retroprylar. Vi besökte samlaren Cen som pyntar med hönor och kycklingar flera veckor innan påsk.

– Det är ingen som kommer hem till mig och går ut oberörd, säger Cen Risén.

Annons

Vårsolen strålar in genom fönstret när han dukar fram kaffekoppar på köksbordet. På en fondvägg sitter en orangeblommig tapet och på fönsterbrädan står ett par färgglada hushållsvågar med kaktusar planterade i vågmåtten. Köket har bevarade skåpluckor och plastmatta med medaljonger och är en dröm för alla som gillar retroprylar. Nu när påsken närmar sig har Cen dessutom pyntat lägenheten med allt från gamla påskbonader i allmogestil till kitschiga påskkärringar. Somligt pynt är helt enkelt kul och färgglatt, medan annat är eftertraktat på antikmarknaden.

– Jag förespråkar återvinning och att köpa påskpynt och annat pynt på second hand. Det finns så mycket charm och tradition i det gamla och har man ärvt sakerna så ger det ju en extra dimension.

Mångfald och variation finns det verkligen i Cens påsksamling.

– Påsken är glädje, färg och tid för samvaro!

Värdet mindre viktigt

Cens hem är inte bara fyllt med påsksaker, överallt finns det fina blickfång. En teakhylla i hallen är fylld med figuriner i form av isbjörnar och inuiter i gips och keramik. På en gammal radioapparat med träfaner står en samling keramikkatter, några designade av Upsala-Ekebys Dorothy Clough.

– Jag älskar färg, hela min tillvaro på 73 kvadrat är fylld med färg. Och jag älskar saker, men dammtorkning är det tråkigaste jag vet så mina intressen går inte riktigt ihop, säger Cen och skrattar generat åt ett missat dammhörn.

För Cen är det som en skattjakt att leta efter gamla föremål på loppisar och auktioner, men hur mycket de är värda eller vem som har designat dem är mindre viktigt. Snarare handlar det om nostalgi och en resa tillbaka i tiden, bland annat till Cens mormors kök. Cen, som växte upp hos sin mormor i Västerbotten, kommer ihåg specifika föremål från tiden när han själv var barn.

– Jag minns saker som min mormor hade, inga märkvärdiga saker, men sådant som jag förknippar med henne. Och jag tänker ibland att det var synd att jag inte tog hand om sakerna eftersom de hade ett emotionellt värde för mig.

Till vardags arbetar Cen på ett boende inom LSS, men på fritiden är ett av hans främsta intressen att upptäcka tidstypiska detaljer. Cen har också en blogg där han visar upp sina fynd och samlingar och diskuterar ämnet retro tillsammans med andra bloggare.

– Jag är uppväxt med ord som mysigt och hemtrevligt, i dag säger man fräscht om inredning. Visserligen tycker jag att det kan vara praktiskt med minimalism men jag skulle inte kunna ha det så själv, nej jag skulle tröttna meddetsamma.

Fyndar på byaloppisar

Intresset för att gå på loppmarknader blommade ut när Cen flyttade från Boden till Falun för 14 år sedan. Några av hans blivande vänner var redan loppisfantaster och Cen startade sin blogg som en förlängning av detta intresse.

– Jag är nog en skapande natur. När jag var yngre sysslade jag med musik och tecknade mycket. Mitt inredningsintresse och min blogg är också en form av skapande.

Cen hittar oftast sina prylar i Falun med omnejd, de bästa fynden gör han på så kallade byaloppisar där folk säljer sina gamla saker under en dag. När det blir för trångt därhemma ger han bort, säljer eller lämnar in sakerna till Myrorna och andra liknande butiker.

– Jag är dålig på att spara pengar till dyra och trendiga retroföremål. Jag tycker att det är roligare att köpa vardagsnära ting. Jag upptäckte tidigt att till och med bakom den enklaste plastsaken, som en äggkopp, kan det finnas en historia, en funktion eller en designer.

Hans dröm är att hitta en äldre sommarstuga där man har bevarat inredningen från 50-talet med sneddade skjutdörrar ovanför diskbänken, en Reda-hylla och Perstorpsbord.

– Där skulle jag kunna ha min tidsenliga köksutrustning och mitt porslin som ligger nerpackat och väntar på sin rätta plats!

 

Cen om…

…påskpynt: Börja i tid så att du hinner glädjas åt påskpyntet. Nöj dig inte med lite fjädrar i ett ris, utan ställ fram alla dina fina dekorationer. Samla föremålen i grupper i stället för att sprida ut dem. Glöm inte påskdukar och bonader!

…påskfavoriter: Mina tuppljusstakar i smide med färgade glasbitar, en riktig klassiker från Ystad metall.

…Hemmets Veckotidning: Min mamma prenumererade på Hemmets Veckotidning i flera år, det var mycket att bläddra i för en liten grabb, allt från reportage och recept till barnens egna sidor med korsord och brevvänsspalten. Det gick åt mycket porto och brevpapper!

Här hittar du Cens blogg Retroknoppen!

Av Kerstin Hermelin Foto: Pernilla Sjöholm

Cen har mycket påskpynt som han är förtjust i. Hönan och tuppen i keramik från Gabriel är några av favoriterna.

Cen har mycket påskpynt som han är förtjust i. Hönan och tuppen i keramik från Gabriel är några av favoriterna.

Påskkäringarna har Cen fyndat på en loppmarknad på Söderhällgården.  – Det är roligt med påskpynt eftersom det inte behöver vara så pretentiöst. Det kan vara pyntet som folk i stugorna har tillverkat som är det charmigaste.

Påskkäringarna har Cen fyndat på en loppmarknad på Söderhällgården. – Det är roligt med påskpynt eftersom det inte behöver vara så pretentiöst. Det kan vara pyntet som folk i stugorna har tillverkat som är det charmigaste.

Porslinet heter Safran och kommer från Figgjo Flint. Den påskfina duken är ett loppisfynd.

Porslinet heter Safran och kommer från Figgjo Flint. Den påskfina duken är ett loppisfynd.

Hönorna har Cen hittat på loppisar, liksom den fina påskduken. Porslinshönan till höger tror Cen är från förra sekelskiftet medan den mer färgstarka till vänster kan vara ett par årtionden yngre, från Schramberg. Tuppen med kycklingarna har en asiatisk märkning.

Hönorna har Cen hittat på loppisar, liksom den fina påskduken. Porslinshönan till höger tror Cen är från förra sekelskiftet medan den mer färgstarka till vänster kan vara ett par årtionden yngre, från Schramberg. Tuppen med kycklingarna har en asiatisk märkning.


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…