Annons

Annons

Så undviker du migrän!

Dela
(3)

 

Vår sjuksköterska Kerstin Nilsson ger goda råd!

Hur känns migrän?

Klassiskt för migrän är att det är en halvsidig huvudvärk som varar 12–24 timmar. Den börjar ofta i ena ögat och sprider sig sedan till halva huvudet. Illamående och ibland kräkningar hör också till. Man blir känslig för ljud och ljus. En del får förkänningar som flimmer för ögonen, luktsensationer, en känsla av att saker rör sig trots att man står stilla m m. Man kan beskriva migrän som en kombination av sjösjuka och baksmälla – och man blir påverkad i hela kroppen.

Annons

Vad kan sätta i gång ett migränanfall?

Migrän orsakas ofta av stress. Den kan komma till helgen när man ska slappna av. Trötthet, fel kost och kraftiga väderomslag kan också ge migrän. Man ser också ofta att migrän är hormonellt utlöst ihop med menscykeln. Det är vanligt att man dagen före mens har ett kraftigt sug efter sötsaker och när man äter godis stiger blodsockret, man blir törstig, dricker och samlar på sig vätska, som i sin tur gör att man svullnar i kroppen (troligtvis också inuti huvudet) och migränen utlöses.

Hur kan man förebygga migrän?

Ät regelbundet och undvik sötsaker. Ta en banan eller en bit mörk choklad när du är sötsugen. Om du äter enligt GI-modellen kan du må bättre. Testa i några veckor och se om migränanfallen minskar. Man kan med hjälp av dagbok och observation på vad man äter, och ibland vad man inte äter, komma fram till hur man kan undvika migrän.

Vad ska man göra när man får ett migränanfall?

När anfallet kommer gå undan och sluta att anstränga dig med någonting. Ta smärtstillande eller annan migränmedicin. Lägg dig i ett svalt mörkt rum med ögonbindel på. Man måste ha riktigt mörkt. Man är ofta känslig även för ljud. Efter ett migränanfall är man trött och kan känna sig utmattad och mörbultad även om man lyckats sova. Hjärnan fungerar lite långsammare än vanligt och man kan känna sig seg. Det tar lite tid att starta upp hjärnan igen. Detta är ett känt faktum och man bör ta det lugnt innan man blir som vanligt igen.

Vilka behandlingar finns mot migrän?

Det finns i dag flera receptfria läkemedel på apoteken. Kombinationen Diklofenak och Paracetamol klarar många sig med om man tar detta när man börjar känna huvudvärken. Man bör rådfråga läkare innan man provar triptaner (Imigran) första gången. När det gäller alternativa behandlingar har akupunktur god effekt på många. Lätt vätskedrivande preparat som finns i hälsokostaffärer kan också hjälpa. Lägg märke till om du brukar kissa mycket när huvudvärken släpper. Det är vanligt, troligtvis har kroppen samlat på sig för mycket vätska.

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(3)Annons


Annons

Laddar nästa sida…