Annons

Annons

Så undviker du bränder i jul – 6 viktiga tips!

Jul och nyår är högsäsong för levande ljus. Det är också nu flest bränder härjar, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vi listar 6 livsviktiga tips som kan hjälpa dig att rädda ditt hem från bränder under julen. Läs och dela – tillsammans kan vi göra julen lite säkrare!

Dela
(29)

7 tips för att undvika bränder i jul

1. Kom ihåg brandvarnaren
Det är på natten de flesta bränder bryter ut och vid tre av fyra dödliga bränder i hemmet saknas en fungerande brandvarnare. Det bör finnas en brandvarnare på varje våningsplan i hemmet, helst nära sovrum och kök och minst 50 cm ifrån väggen. Se till att torka av även brandvarnaren när du städar, testa den en gång i månaden – och byt batterier minst en gång per år. Här kan du få sms-påminnelser om att testa brandvarnaren.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

2. Stäng av maskinerna 
Har du tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare? Se till att dessa är avstängda när du går hemifrån. Om ett lysrör börja blinka – byt ut det direkt – och använd glödlampor med rätt watt-tal. Dra alltid ut mobilladdaren när du laddat klart, lägg telefonen på ett hårt underlag när den laddas – alltså inte i sängen – och se till att byta ut nötta sladdar. Ladda helst inte telefonen på natten.

3. Brandsläckare och brandfilt!
En hink vatten räcker oftast inte. Det kan vara en idé att investera i en brandsläckare och brandfilt – om olyckan är framme kan de hindra att branden sprids och rädda liv. Du kan köpa pulversläckare, brandvarnare och brandfilt hos ditt försäkringsbolag, i fackhandeln eller hos brandredskapsfirmor. Det allra säkraste sättet att rädda liv och minska skadorna på hemmet är en boendesprinkler.

4. Håll köket under uppsikt 
En gyllene regel är att aldrig lämna köket när någonting kokar upp på spisen – och att rengöra köksfläkten från fett och smuts som annars lätt kan börja brinna. Se till att alltid ha ett kastrullock nära till hands, så att du snabbt kan kväva eventuella bränder i grytan.
I julstressen är det är lätt att glömma en platta påslagen, om du blir störd mitt i matlagningen. Det kan därför vara värt att investera i en spisvakt, som bryter strömmen innan det börjar brinna.

5. Släck ljusen
Under december och januari inträffar flest ljusbränder under året särskilt under slutet av månaden då adventsljusen brunnit låga. Tänk på att välja ljusstakar i porslin eller plåt och se till att ljusen står stadigt.
Undvik ljusmanschetter och placera ljusen på säkert avstånd från dukar, gardiner och krukväxter. Och släck alltid ljusen om du lämnar rummet. Har du också lätt att glömma? Sätt en lapp på dörren!

6. Vattna granen
Ska du ha julgran? Skär i så fall ett nytt snitt vid foten och ställ den i vatten för att förhindra att den kådar igen och torkar ut. Då är det mindre risk att granen fattar eld. Har du elljus i granen bör du dra ut kontakten för att släcka dem. Att bara vrida på en av lamporna kan orsaka kortslutning – en vanlig orsak till brand.

Kom ihåg: OM olyckan är framme: Rädda dem som är i livsfara, varna alla som hotas av branden, larma räddningstjänsen, släck branden – om du bedömer att du kan göra det. Använd en brandsläckare och spruta mot glöden, inte lågorna.

 

Läs mer

Utan Zlatan hade familjen brunnit inne 

Brandmännen räddade lille Adams liv – nu är de kollegor 

 

Källor: Verisure, MSB, Brandskyddsföreningen
Foto: Shutterstock
Av: Mats Bax


Läs mer om:

Dela
(29)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…