Annons

Annons

Så undviker du bakterier under rötmånaden

Rötmånad – ta hand om din mat så minskar du risken att bli sjuk. Viktigast är kyla, bakterierna stormtrivs nämligen i värme och fukt. Här är våra 8 bästa råd!

Dela
(43)

Så undviker du bakterier under rötmånaden

1. Håll livsmedel extra kalla. Ska du ha picknick i det gröna? Ta med kylbox och kylklampar! Samma sak om du har lång väg hem från mataffären.

2. Se över kylskåpet. Nu är det extra viktigt att det är rent, fräscht och håller rätt temperatur – plus 4-5 grader är lagom.

Annons

3. Tvätta händerna före matlagning och efter toalettbesök.

4. Skilj livsmedel åt. Skär inte sallad med samma kniv som du precis skurit kött med. Ha gärna separata skärbrädor för olika typer av livsmedel eller diska noggrant.

5. Håll koll på disktrasan, den är en riktig bakteriehärd! Bör tvättas då och då i minst 60 grader och bytas ut helt med jämna mellanrum.

6. Hetta upp maten ordentligt. Kommer du upp över 70 grader dör de flesta bakterier.

7. Skölj grönsaker och frukt noggrant innan du äter.

8. Håll varm mat varm och kall mat kall. Låt inte livsmedel stå framme. Ska du spara varm mat? Kyl ner den snabbt och placera därefter i kyl eller frys.

 

Vadå rötmånad?

Tiden mellan mitten av juli och slutet av augusti kallas enligt gammal tradition rötmånad. Då är det ofta varmt och fuktigt – ett riktigt paradis för otrevliga bakterier!

 

Tänk på!

Titta, lukta och smaka på maten. Verkar maten bra går den också bra att äta. Det är dumt att slänga livsmedel i onödan.

 

Läs mer

Se upp för magens fiender

7 frågor & svar om magproblem

5 vanliga tarmsjukdomar

 

Foto: Shutterstock

Källa: Livsmedelsverket


Läs mer om:

Dela
(43)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…