Annons

Annons

Så syrar du grönsaker som farmor

Konsten att mjölksyra grönsaker försvann när vi kunde köpa färdigkonserverat. Men nu är den gamla metoden hetare än någonsin. För det är inte bara supergott – syrade grönsaker gör oss också friskare!

Dela
(14)

3
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

De fermenterade grönsakerna innehåller mjölksyrabakterier som gör att andra skadliga bakterier inte trivs i våra kroppar. Samtidigt hjälper de oss att ta upp livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Jenny Neikell lärde sig mjölksyra av sin farmor och har nyligen skrivit en bok om konsten att fermentera eller syra mat. Här delar hon med sig av sina bästa recept. Passa på att skörda överflödet i trädgården eller köp närodlat på torget! Vi tipsar om bästa burkarna och tillbehören till köket. Recepten är hämtade ut boken ”Fermenterat – mat med jäst, mögel & bakterier”.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

 

Fermentera-1_tiff

Recept surkål

Varje höst stampade min farmor mängder av kål för att kunna servera familjen C-vitaminrik surkål under vintern. Kålen förvarade hon i ett stort Höganäskrus i källaren. Jag använder än i dag farmors recept på surkål, men kruset går inte att syra i för det är sprucket i botten. Kanske fick det ta emot farmors frustration över att vara en dubbelarbetande kvinna i 1950-talets Sverige?

Det här behövs:

Ca 1 kg vitkål

15 g jodfritt salt (i msk finkornigt)

1 krm kummin

1 äpple

 

Gör så här:

1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.

2. Strimla kålen så tunt som möjligt och lägg i en stor bunke. Strö över salt och kummin och blanda runt.

3. Skala äpplet och riv det grovt på ett rivjärn. Riv även rotstocken och lägg allt i bunken.

4. Stampa kålen med knytnävarna och krama tills den börjar vätska sig, det kan ta allt från 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan ta en näve kål och krama så att det inte rinner (inte droppar) vätska ur den är den färdig.

5. Använd en 1,5-liters burk med gummiring och bygellås. Fyll på med kål och pressa ner i bunken. Fyll på med mer kål. Pressa mellan varje näve och häll i vätska från bunken, lämna ca 3 cm till kanten.

6. Påstricket. Ta en 2-liters fryspåse och veckla ut inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.

7. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

8. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur (ca 18–22 °C) i 14 dagar.

9. Om mycket vätska rinner ut under syrningen och grönsakerna ser torra ut, kan du fylla på med saltlake (i msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten)

10. Flytta burken till kylskåp och låt stå i minst 2 veckor innan du äter surkålen.

 

 

Recept surgurka

Västeråsgurka, frilandsgurka och inläggningsgurka – kärt barn har många namn. Alla syftar de på de decimeterlånga, ofta knottriga gurkor som brukar dyka upp hos torghandlarna i slutet av juli. Dessa gurkor har mindre kärnhus och är fastare än vanlig slanggurka och används därför ofta till inläggningar. Mjölksyrad gurka har en mildare och mer komplex smak än den vanliga ättiksinlagda. Skiva den och ät på burgare och macka, eller hacka den och använd till gurkmajonnäs. Själv äter jag helst gurkorna hela som snacks, doppade i lite hemgjord gräddfil och honung.

Det här behövs:

1 kg västeråsgurka

50 g gul lök (0,5 st)

5 g vitlök (2 klyftor)

1 msk gult senapsfrö

2 dillkronor

ev 2 vinblad eller ekblad

30 g jodfritt salt (2 msk finkornigt)

1 liter vatten

 

Gör så här:

1. Ta fram en stor burk, ca 3 liter med gummiring och bygellås. Det går också bra med två mindre burkar.

2. Lägg gurkorna i en stor skål med vatten. Ta upp en i taget, skrubba, skölj och lägg åt sidan. Var noga med skrubbningen, gurkor växer liggande på marken och kan vara ganska jordiga när man köper dem.

3. Stick rakt igenom varje gurka med en provsticka eller en kniv på ett par ställen (det förhindrar att gurkorna sväller upp och blir ihåliga).

4. Skiva löken och vitlöken. Skölj dillkronorna och bladen.

5. Varva gurkorna med lök, vitlök, dill, senapsfrö och ev vinblad eller ekblad i burken.

6. Lös upp saltet i vattnet och häll det över gurkorna.

7. Påstricket. Ta en 2-liters fryspåse och veckla ut inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken.

8. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.

9. Ställ burken på en tallrik i rumstemperatur (ca 18–22 °C) i 14 dagar.

10. Låt gurkorna mogna i kylskåp i ytterligare ca 2 veckor.

Tips! Försök att få tag på så små gurkor som möjligt, de stora har en tendens att bli ihåliga. Vinblad och ekblad kan uteslutas, men de innehåller tanniner som hjälper till att hålla gurkorna krispiga.

 

Läs mer:

Höstfixa i trädgården – 9 tips

Vardagsvego – 10 enkla recept!

Grillat grönsaksspett med bulgursallad

  

Läs mer om:

Dela
(14)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…