Annons

Annons

Så städar du på BARA 15 minuter när du får oväntat besök

Gästerna är på väg men du har inte städat. Bara lugn. Här är knepen som får ditt hem att skina på bara en kvart!

Dela
(162)

Ibland är hemmet helt enkelt inte i ett sådant skick att du vill släppa någon över tröskeln.

Bild: John Birdsall/REX

Bild: John Birdsall/REX

Men trots detta kan du ändå få oväntat besök.

Ingen fara, får du bara en liten förvarning från gästernas sida finns det mycket att göra. På bara en kvart hinner du göra hemmet respektabelt. Här är listan som hjälper dig prioritera.

1. Börja i hallen

Hallen är den första dina besökare ser när de kliver in genom dörren. Röj undan så gästerna har plats att hänga av sig och ställa sina skor. Ta ett snabbt varv med dammsugaren om det är mycket grus och sand.

Annons
Bild: Matthew Chattle / Alamy

Bild: Matthew Chattle / Alamy

2. Badrummet

Fortsätt in i badrummet. Undersökningar visar att svenskar är allra mest känsliga för ett ostädat badrum. Därför kan det vara värt att lägga lite extra krut just här. Torka av handfatet och spegeln, rengör toalettstolen och röj undan den värsta röran. Byt handdukar eller häng i alla fall upp en nytvättad gästhandduk. Plocka även fram en ny tvål eller se till att tvålpumpen är ordentligt påfylld.

Bild: Global Warming Images/REX

Bild: Global Warming Images/REX

3. Sovrum

I stället för att börja bädda sängen eller sängarna stänger du bara sovrumsdörren.

Bild: Janine Wiedel/REX

Bild: Janine Wiedel/REX

4. Vardagsrummet

Antagligen är det här ni ska umgås och då är det klokt att lägga energin just här. Förse dig med pappers- eller plastpåsar och plocka ner allt som bara ligger och dräller. Det gästerna inte ser mår de inte dåligt av – och inte du heller. Ställ sedan påsarna i städskrubben eller kanske bara bakom soffan. Dammtorka så mycket du hinner och kom ihåg att elektronik ofta är riktiga dammsamlare.

Bild: Martin Bennett / Alamy

Bild: Martin Bennett / Alamy

5. Köket

Börja med att ta ut soporna. Se sedan till att all disk är undanplockad och rengör köksbänken. Har du inte tid att ställa dig och diska men har diskmaskin kan du ”gömma undan” disken där tills vidare. Se om det finns synliga fläckar på kylskåp, spis och handtag på köksluckor. Åtgärda det värsta och putsa sedan alla ytor av rostfritt stål med hushållspapper. Glöm inte att torka av köksbordet.

Bild: Mito Images/REX

Bild: Mito Images/REX

6. Dammsug och vädra

Kör nu en snabb runda med dammsugaren. Fokusera på den ytor där gästerna kommer att vara. Öppna fönster eller balkongdörr och vädra några minuter.

Bild: Cultura Creative (RF) / Alamy

Bild: Cultura Creative (RF) / Alamy

7. Dämpa belysningen

Slutligen: I mörkret är alla katter grå. Dämpa belysningen, tänd lite levande ljus och sätt på lite bra musik. Ett gammalt mäklartrick är att sätta i gång ugnen på låg värme, hälla lite kanel på en plåt försedd med bakplåtspapper och sedan ställa in den i ugnen. Doften av nybakade bullar kommer nu sprida sig i hemmet. Kom bara ihåg att stänga av den innan allt bränts vid. Nu är du riktigt redo för besök.

Bild: Jan Halaska / Alamy

Bild: Jan Halaska / Alamy

Källa: Leva och bo, Dammtussen.se

 

Läs mer:

Så slipper du storstädning – genom att småstäda

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

10 städtips du kommer att älska


Läs mer om:

Dela
(162)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…