Annons

Annons

Så spår du vädret till midsommar – bondens bästa tips!

Vi svenskar älskar att diskutera väder och vind – speciellt inför midsommarhelgen. Ska vi plocka fram tjocka tröjan, sommarkjolen eller gummistövlarna? Vi har pratat med mjölkbonden Cilla som är expert på att förutse vädret och här delar med sig av sina bästa tips!

Dela
(41)

bonde-vader

För mjölkbonden Cilla och hennes kossor är vädret av största vikt.

 

Hur blir vädret till midsommar? Är det gummistövlar eller sandaler som gäller? Cilla från Småland är mjölkbonde för Arla och delar här med sig av sina bästa tips för hur man med hjälp av tecken i naturen kan förutspå vädret nästa dag. Någonting som faktiskt är en nödvändighet eftersom hon anpassar hela sin vardag och arbetet med korna efter hur vädret blir.

Annons

 

Här är Cillas 5 bästa tips:

1. Om man ser slöjmoln, även kallade cirrusmoln, på kvällen blir det ofta regn dagen efter.

2. Flyger svalorna lågt kan det vara väderomslag till regn på gång, ganska snart eller dagen efter.

3. Att husflugorna blir ilskna och bits mycket är ett tecken på att regn kan vara på väg. Dessutom blir korna irriterade när flugorna är ilskna.

4. Spindlarna väver inga nät i onödan, är det lågtryck (regn) på gång så brukar det inte finnas några spindelnät. Spindelnäten kan man enkelt se om det är dagg i gräset på morgonen på sommaren. Det kan dock fortfarande komma enstaka småskurar och skvättar av regn.

5. Använd någon av apparna som finns (tex klart.se, smhi eller yr), lita inte på TV-vädret. TV-vädret visar inte på lokalnivå, och det blir ofta fel.

 

Läs mer:

Hur bra stämmer väderspådomarna? 

Midsommarbuffé – 9 läckra recept

13 fantastiska citat av Ernst Kirchsteiger

 

Foto: Arla/Cilla Engström


Läs mer om:

Dela
(41)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…