Annons

Annons

Så slipper du vara ensam

Ensamhet är härligt om man själv valt det, men något som färgar livet svart för den som ofrivilligt drabbas. Nu är det dags att göra slut på den förgörande ensamheten!

Dela
(56)

3
Visa bildspel

/
Ensamhet
Ensamhet
Ensamhet
...
Visa mer

Nästan alla människor upplever perioder av ensamhet någon gång i livet. Det kan vara en kortare eller en längre tid – och det är olika hur vi påverkas.

Detta menar socionomen Maria J Bratt som svarar på läsarfrågor varje vecka i Hemmets. Hon får ofta frågor om just ensamhet.

Annons

—Många människor känner sig ensamma i dagens samhälle. Jag tror att det har ökat på senare år. Samhället har blivit mer anonymt, fler bor i storstäder och vi svenskar har ju en kultur där vi håller oss för oss själva och inte pratar på bussen eller i hissen.

Hur uppstår ensamhet?

Det finns flera faser och skeenden i livet som gör att man kan bli ensam och kanske behöver skaffa nya vänner: när man flyttar hemifrån, vid flytt till en ny plats, när man byter arbete, när barnen flyttar hemifrån, när man går i pension, vid en skilsmässa eller när ens partner dör. Det är inte heller all vänskap som varar för evigt, människor och intressen förändras under livets gång.

—Jag tror också att livet för många är så stressigt och jäktigt numera med familj, arbete och träning att man inte riktigt hinner med sina vänner – och då kan de ju också försvinna, förklarar Maria.

Numera sköts många sociala kontakter, på gott och ont, via datorn och mobilen. Det kan ju vara så att man har gott om vänner på sociala medier som Facebook och Instagram, men inte har någon man kan ta en fika med eller prata med om man mår dåligt.

Men trots att många känner sig ensamma är det inte riktigt något man pratar om.

—Det kan kännas som ett misslyckande som gör att man känner sig utanför, säger Maria.

Många mår också dåligt, blir ledsna, låga och tappar självförtroendet. Det kan bli en negativ spiral som skapar stress, psykisk och fysisk ohälsa och social isolering.

—Om man behöver stöd i en jobbig situation kan det vara bra att prata med jourhavande medmänniska eller jourhavande präst, säger Maria.

Hur kan man bryta ensamhet?

—Det viktiga är att du bestämmer dig för att göra det och tar tag i det du vill förändra. Ingenting händer om du inte själv gör något, men du ska göra det på ett sätt och i den takt som passar dig, säger Maria.

Hon tipsar om att man kan göra upp en plan med olika steg.

—Det kan handla om små steg, som att hälsa på grannarna, söka ögonkontakt och kanske småprata. På sikt kan det leda till mer kontakt och man kan föreslå att man fikar tillsammans.

Maria tipsar också om att man kan leta upp gamla vänner via internet, kanske kan man ta upp vänskapen på nytt. Nya kompisar kan man få genom att gå kurser eller engagera sig i en förening.

—Det viktiga är att man väljer något som man tycker är roligt och intressant. Chansen är större att man kan få vänner bland dem som delar samma intressen. Anmäl dig inte till en bokcirkel om du inte gillar att läsa, gå inte en matlagningskurs om du inte tycker om att laga mat.

För den som inte är en föreningsmänniska finns andra alternativ; exempelvis att arbeta frivilligt med läxhjälp, prata svenska med nyanlända flyktingar eller vara klassmormor på en skola. Att hälsa på äldre på sjukhem kan också vara både uppskattat och socialt givande – det betyder mycket att känna sig behövd. Ytterligare ett förslag från Maria är att bli sambo…

—Skaffa ett husdjur! En hund, katt eller fågel ger sällskap och blir en fin vän i vardagen. En hund kan också leda till nya kontakter. Det är lätt att börja prata med folk när man är ute med hunden.

Om du av olika anledningar inte kan eller vill ha en egen hund kan du vara dagmatte åt någon annans hund.

Hur ska man vara för att få nya vänner?

—Var dig själv! Tänk på att vara positiv och glad. Alla tycker att det är trevligare att umgås med någon som är glad, så älta inte elände och tråkigheter, säger Maria.

Hon tipsar även om att man ska lyssna, ge komplimanger och inte prata för mycket om sig själv. Det är också bra att gå försiktigt fram i början, och inte ösa på med förtroenden och personliga frågor i början av vänskapen.

—Tänk efter vad du själv vill ha ut av vänskapen och försök vara en sådan vän själv. Vänskap kan se olika ut. Det finns vänner som du kan fika och småprata med och det finns de som du kan dela dina innersta tankar med. Alla kontakter leder kanske inte till livslång vänskap, men kan vara trevliga ändå.

 


Läs mer om:

Dela
(56)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…