Annons

Annons

Så skyddar du dig mot barnbarnsbacillerna!

Dela
(11)

Kvinna med barnbarn

Tvätta händerna och träffas ofta! Svårare än så är det inte att skydda sig mot dagisbacillerna, förklarar överläkare Åsa Alsiö vid infektionskliniken på Skaraborgs sjukhus, som också reder ut vilka faror barnbarnen kan föra med sig.
Det cirkulerar en uppsjö av antaganden och påståenden om virus och bakterier som frodas – framförallt på dagis – som sedan kan ge far- och morföräldrar svåra symtom. Men att dagisbarn skulle ha kraftigare baciller än andra stämmer inte, menar Åsa Alsiö.
– Det handlar i första hand om att barnen hostar rakt ut och är mer snoriga och geggar runt med det i ansiktet och på händerna. Att mor- och farföräldrar blir mer sjuka av dessa baciller beror också delvis på att de inte är vana vid de virus som barnen har. Att umgås ofta är ett sätt att vänja sig och på så sätt ”vaccinera sig”.
De som är mor- och farföräldrar i dag behöver inte oroa dig på samma sätt som förr för att få barnsjukdomar med svåra följder, som till exempel mässlingen, eftersom de förekommer i mycket mindre utsträckning tack vare ett heltäckande vaccinationsprogram. De som är från 65 och uppåt har dessutom själva redan utsatts för dessa smittor i den egna barndomen och utvecklat en immunitet.
– En allmänt spridd oro är att få bältros när barnbarnen får vattkoppor. Detta är helt onödigt eftersom bältros alltid uppkommer inifrån den egna kroppen hos dem som haft vattkoppor. Bältros smittar inte via luften utan via direktkontakt med sårvätska från blåsor till personer som aldrig haft vattkoppor.
En äldre person med bältros kan smitta så att barnbarnet får vattkoppor. Barnbarnet med vattkoppor kan i sin tur inte smitta mormor så att hon får bältros, men om mormor inte haft vattkoppor och utsätts för smitta bör hon behandlas så snart hon uppvisar symtom.
Den allra största faran för mor- och farföräldrar är lättöverförda sjukdomar som luftvägssmittor och magsjukor. Och där har Åsa Alsiö ett tydligt råd:
– Tvätta och sprita händerna ofta när du umgås med dagisbarn. Om både barn och vuxna lär sig god handhygien, det vill säga att alltid tvätta händerna efter toalettbesök och att tvätta händerna innan man lagar och äter mat, kommer man långt. Är barnbarnet mycket sjukt ska man också undvika att träffas alls de första dagarna.

Annons

 

Vanligaste infektionerna

Det här är de vanligaste infektioner som dagisbacillerna orsakar:
Snuva
Orsakas av: Virus.
Smittväg: Direktkontakt, luft.
Hur skyddar man sig? Vaccination mot influensa och pneumokocker minskar risker för svåra infektioner. God handhygien. Undvik direktkontakt och folksamlingar.
Hur farligt är det? Vanligtvis inte farligt. Om du får mer långdragna symtom bör du uppsöka vårdcentral och till och med akut vård om du får frossa, kräkningar eller hög feber.
Hur kurerar man sig? Vila, vätska, om det inte är allvarligt. Vanliga förkylningssymtom som snuva, halsont och hosta är det som de flesta drabbas av, men oftast är det inte värre än att det går över efter ett par dagar eller en vecka.
Magsjuka
Orsakas av: Virus, i sällsynta fall bakterier.
Smittväg: Direktkontakt med kräkningar/diarréer, ytor där smitta kan finnas.
Hur skyddar man sig? God handhygien. Undvik direktkontakt och att ta i saker där smitta kan finnas.
Hur farligt är det? Beror på hälsotillståndet, men det kan vara fara för uttorkning.
Hur kurerar man sig? Vila, vätska, vätskeersättning, stoppande preparat från apotek.
Halsfluss
Orsakas av: Bakterier.
Smittväg: Direktkontakt.
Hur skyddar man sig? God handhygien, undvik direktkontakt med smittad.
Hur farligt är det? Beror på hälsotillståndet, men det finns risk för följdsjukdomar.
Hur kurerar man sig? Penicillin.

 

Vaccination eller inte?

Alla över 65 år rekommenderas att ta influensavaccin varje år inför vintersäsongen, liksom vaccin mot pneumokocker som kan ge lunginflammation. Äldre människor har generellt ett sämre immunförsvar och en sämre läkningsprocess – även om man i övrigt är en frisk person.
– Själva influensan kan vara tillräckligt besvärlig i sig, detsamma gäller lunginflammation. Blir man smittad så kan man dessutom dra på sig mer komplicerade följdsjukdomar. Det är därför klokt att följa rekommendationen och vaccinera sig, menar Åsa Alsiö.
Många har blivit mer skeptiska till vaccination efter de allvarliga biverkningarna av svininfluensavaccinet. Men, poängterar Åsa Alsiö, vanligt influensavaccin är mycket mer beprövat och ingen behöver oroa sig. Tvärtom kan det leda till värre hälsoeffekter om man inte tar vaccinet.

Av Anna-Klara Fresk Aspegren Foto: Shutterstock
Läs mer: Min son blev frisk när citronsyran försvann
Läs mer: Anna håller sig frisk med naturens eget virusskydd 
Läs mer: Så skyddar du dig mot vinterkräksjuka 


Läs mer om:

Dela
(11)Annons


Annons

Laddar nästa sida…