Annons

Annons

Så skapar du en vintergrön jul

Vi har hälsat på hos Elin och Johan i Kyrkhult där skönheten bor i det enkla! Lite vintergrönt, några träpinnar och kottar, blommor och tända ljus. Här krävs det inte mycket för att locka fram den rätta julstämningen!

Dela
(0)

7
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

God smak sitter definitivt inte i plånboken. Det är Elin och Johan ett gott exempel på. För dem har återbruk, gamla prylar och gör-det-själv länge varit en livsstil. Att hitta egna lösningar på praktiska problem och leta skatter på loppis och i antikbodar är bland det roligaste de vet. Bästa helgnöjet är att packa in ungarna i bilen och köra på loppisrunda.

Annons

– Johan är lika engagerad som jag, berättar Elin, kanske än mer till och med. Han åker på loppisrunda på egen hand ibland. Det kan bli rena julafton när han kommer hem med dagens fynd i bagaget eftersom vi gillar samma saker. Gammalt, nött, skavt – saker som bär spår av sin historia.

Husdrömmar

Parets första gemensamma hus hade de nätt och jämnt hunnit renovera färdigt när de insåg att de redan var trångbodda. De började se sig om efter något större och fick ögonen på en liten gård strax utanför samhället. Ett riktigt gammalt hus utan moderna bekvämligheter och med stora renoveringsbehov. Det var glest i ledet av hugade spekulanter men för det här unga paret var det perfekt! Lagom stort, lagom lantligt beläget, lagom mycket mark… De slog till och la sen ut sitt eget hus till försäljning.

– Det blev ju inte riktigt som vi hade planerat, skrattar Elin, för vårt andra hus blev sålt inom loppet av två veckor. Samtidigt var det ju fantastiskt att det gick så snabbt och vi kunde bara göra det bästa av situationen. Turligt nog fick vi låna en sommarstuga i närheten som tillfällig bostad. Sen var det bara att renovera för allt vad tygen höll. Det gick, men det var onekligen ganska kyligt i den där stugan de sista veckorna innan vi kunde flytta till gården.

Viss tidspress kan samtidigt vara bra ibland. Man blir tvungen att prioritera och rationalisera, något som underlättades av att Elin och Johan redan renoverat tillsammans förut och visste precis vad de tyckte om och vad de saknat i förra huset. Färgvalet var det enklaste. Det var bara vitt med grå inslag som gällde, för hur ombonat, mysigt och intressant allt annat kan tyckas så vinner vitt för ljusets skull. Sen kan färg smyga sig in på annat sätt – ett och annat turkost inslag på sommaren, skönt grönt under vintertid.

Kök för samvaro

På Spinkagården är köket utan tvekan husets viktigaste rum. Båda tycker att det är roligt att laga mat och bjuder gärna in gäster till spontana middagar. Allt som oftast sker det också i omvänd ordning, att oväntade gäster dyker upp och att maten sen fixas i deras närvaro. Ett stort kök med plats för många låg därför högt på önskelistan.

– Vi rev en vägg och slog ihop två rum till ett stort och ljust kök. För att behålla den luftiga känslan valde vi bort överskåp, de behövs helt enkelt inte. Bänkskåp med draglådor fungerar ju bra till glas och porslin. Vi valde även att bygga ett rejält lantskafferi ihop med köket och det rymmer det mesta som behövs – även hushållsmaskiner.

Ett riktigt guldkorn är den gamla emaljerade vedspisen som förut var husets enda spis. Nu står den sida vid sida med den mer moderna ugnen och spishällen.

– Vedspisen är en stor del av julstämningen eftersom vi under ledigheten är flitigare än annars med att bära in ved och elda. Stämning, dofter och levande ljus i mängder – det är också jul. Vi pyntar egentligen inte med mängder av prylar och det finns inte en enda tomte i huset. Det känns som om det redan finns så mycket inneboende charm och julstämning i de gamla föremålen vi har runt oss, att det inte behövs så mycket utöver det.

Tjuvstartar julen

I stället fyller Elin och Johan huset med mossa, kottar, vintergrönt och blommor. Det mesta är sådant som skogen bjuder på alldeles gratis. Julen tjuvstartas redan i mitten av november då entrén dekoreras med barrväxter och egenbundna kransar. Ljusslingor och julstjärnor kommer på plats och tänds för att jaga mörkret på flykten. Men så fort julen är över åker allt ut igen.

– När man arbetar med blommor börjar våren redan innan nyår! Då kommer tulpanerna, primulan och pärlhyacinterna. Det är kanske därför vi tar fram julen så tidigt – för att vi ska hinna njuta av den riktigt ordentligt!

 

Läs mer:

Tjäna pengar på hemmets dolda skatter

Höst- och julpyssla med kottar

Så enkelt gör du eget doftljus

 

Av Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…