Annons

Annons

Så skapar du en miljövänlig garderob

Det är kul med kläder, 
det tycker de flesta. 
Mindre kul är det pris 
som miljön och de som 
producerar mycket av 
det vi köper får betala. 
Men det finns sätt att 
skona miljön och samtidigt vara modemedveten!

Dela
(5)

Så skapar du en hållbar garderob

De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Dessutom slänger vi i Sverige i snitt åtta kilo kläder och textilier varje år. Kläder som kanske aldrig borde ha köpts, eller åtminstone borde ha återvunnits. Vårt enorma intresse för mode och kläder kostar på.

Annons

Klädindustrin släpper ut mängder med gifter i miljön och slukar massor med vatten. Att producera ett kilo bomull kräver 29 000 liter vatten och cirka fem kilo bekämpningsmedel. Vårt sug efter bomull har bland annat resulterat i att en av världens största sjöar, Aralsjön, numera är uttorkad och att invånarna i området odlar sina grönsaker i ett kemikaliedamm 
efter all besprutning av bomull i trakten.

Gång på gång avslöjas profitörer i textilbranschen med att utnyttja människor för att tillverka så billigt som möjligt. 2013 dog 1 135 personer när en textil-
fabrik i Bangladesh rasade samman. Miljögifter från tillverkningen av textilier och skor, bland annat hormonstörande ämnen från impregnering av vind- och vattenavvisande kläder, läcker ut i våra vattendrag när vi tvättar kläderna.

Det kan kännas hopplöst, men det finns mycket vi kan göra. Och det händer redan mycket positivt. Här hittar du enkla tips på hur du kan göra din garderob mer miljövänlig!

1. Tvätta mindre 
– vädra mer

Före tvättmaskinernas intåg i hemmen vädrade vi ofta plaggen, eller tog bort fläckar i stället för att tvätta dem så ofta. På så sätt sparar du vatten, energi och tid och plaggen håller längre.

40 grader räcker oftast när du tvättar. Högre värme slukar mer energi. Dosera lagom och fyll maskinen. Häng tvätten. Att torktumla plagg sliter mer.

Sy i en knapp

2. Lappa och laga

Gör som på mormors tid – ta fram nål och tråd 
eller symaskinen och laga favoritplaggen. Genom att göra något så enkelt som att sy i en ny och rolig knapp kan man förnya ett plagg i stället för att köpa ett nytt.  Eller gå till en skräddare/sömmerska. När momsen nu blir lägre på att laga och reparera blir det dessutom billigare att lämna in kläder och skor till skräddare och skomakare.

Mani Second hand i Malmö

Fanny Fager älskar 
second hand och driver 
butiken Mani i Malmö 
tillsammans med sin 
mamma Helene. De menar båda att äldre kläder ofta har en mycket bättre 
kvalitet än 
nyproducerade.

3. Välj second hand

Genom att köpa ett plagg som någon annan tröttnat på sparar du så mycket som 97 procent energi jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten. Skänk vidare kläder du inte använder, är de trasiga kan du ändå lämna in dem till textilåtervinning hos vissa butiker.  De flesta second hand-butiker har även större stor-
lekar, ofta i en egen sektion. Leta fynd på tradera.com och beställ en kasse gratis från Sellpy där du kan lägga ner de kläder du inte längre vill ha och låta dem sälja dem åt dig. Nätbutiken www.minmera.se säljer second hand och där kan du även sälja dina egna kläder genom att skicka in dem.

 

Fantastiska fibrer

Ekologisk bomull har fått ett uppsving den senaste tiden och även om det inte används gifter vid odlingen av bomullen så krävs det mycket vatten och energi när bomullen blir till tyg/kläder. Här är några mer miljövänliga alternativ att hålla utkik efter:

  • Lyocell
  • Hampa
  • Återvunnen polyester
  • Rami
  • Mjölkfiber

 

Få koll på märkningen

Köp gärna kläder som är tillverkade med hänsyn till både människor och miljö. Här är symbolerna du ska hålla utkik efter när du köper nytt!

Global Organic Textile Standard, GOTS – en heltäckande märkning som ställer krav på hela produktionen, från råvara till textil och även arbetsförhållanden i fabrikerna.

Bluesign – ställer krav på ansvar för miljö, hälsa och säkerhet inom den egna produktionskedjan. Resursåtgången av vatten och kemikalier granskas under hela processen. Däremot finns inget krav på att fibrerna som används är hållbara.

Bra Miljöval – Naturskyddsföreningens eget miljömärke fokuserar på hållbara fibrer och en miljövänlig produktion. Till viss del finns även arbetarnas villkor som en del i deras krav.

EU Ecolabel (EU-blomman): Svanens motsvarighet i Europa. För att få använda märket måste tillverkaren visa att produkterna klarar de krav på miljö, hälsa och funktion som ställs genom olika typer av tester. Även denna märkning har vissa krav på arbetarnas villkor.

Fairtrade – Fokuserar på miljövänlig produktion och schysta arbetsvillkor, men testar varken plaggens hållbarhet eller om hållbara fibrer använts.

Källa: Sveriges konsumenter

 

Läs mer:

Här är vanan som påstås göra dig lika lycklig som en miljonvinst

5 miljövänliga vanor som alla borde anamma

Familjen Rosling arbetar för en bättre värld

 

Text: Catarina Rolfsdotter-Jansson

Foto: Karin Oddner, Shutterstock m fl


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…