Annons

Annons

Så skapar du en köksträdgård

När det kliar i odlingsfingrarna kan en grässlänt förvandlas till en överdådig köksträdgård på bara en säsong. Johanna i Småland tog i ordentligt när hon skapade sin köksträdgård. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Dela
(159)

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Johanna visste tidigt att hon ville bo på landet. På den lilla gården, vackert belägen intill en liten insjö mitt inne i småländska skogarna, finns naturen runt. Stillsamt och långtråkigt har det aldrig hunnit bli. Med ett gammalt hus att renovera och bygga till, djur att sköta om, eget företag att driva och barn att ta hand om, har det varit många bollar i luften precis hela tiden.

Annons

– Jag slog upp ögonen en morgon och visste precis vad jag ville ha. En köksträdgård! Inte bara ett par blygsamma pallkragar i ett hörn av trädgården, utan en stor och rejäl köksträdgård.

Redan samma dag ringde Johanna ett företag och beställde trettio extralånga pallkragar. Sen klickade hon raskt hem en bunt böcker om grönsaksodling och köksträdgårdar på nätet. Dagarna efter nyåret ställdes pallkragarna upp på sluttningen ner mot sjön. Hon trampade runt i snön och planerade utformningen av den nya köksträdgården.

– Uppriktigt sagt så låg inte drivkraften enbart i att odla giftfritt och ekologiskt. För mig var det också som att inreda eller måla en tavla. Jag ville göra något riktigt vackert. Det är en härlig utmaning att försöka skapa och göra fina saker med så små medel som möjligt, återbruka och ta tillvara.

– Alla som gav goda råd tyckte att man skulle börja lite försiktigt, men jag tror inte man ska lyssna för mycket på vad alla säger. Risken är att man blir så försiktig att man inte kommer loss. Visst gör man misstag ibland, men då får man lära sig av det och sedan bara köra vidare.

 

Här bor vi!

Vem: Johanna Hjärtfors, 39, med barnen Greta, 11, och Elis, 8 år.

Var: På en torpargård med strandtomt vid en insjö, strax utanför småländska Åseda.

Yta: Köksträdgården är ca 150 kvm, trädgården närmast huset ca 1300 kvm.

I köksträdgården: Potatis, gul & röd lök, purjolök, jordgubbar, sockerärter, rödbetor, morötter, spenat, kronärtskocka, grönkål, svartkål, purpurkål, blomkål, bladpersilja, piplök, pumpa, krasse och ringblommor.

 

Kom igång med köksträdgården!

1. Leta efter billig eller gratis matjord av god kvalitet. Det avgör hur många bäddar eller pallkragar du kan skaffa och hur stor din skörd kan bli.

2. Lägg ut tidningar direkt på gräset, minst en tidning tjockt.

3. Sätt två pallkragar ovanpå varandra. Fyll pallkragen med godsaker. Johanna bottnade med gammalt höensilage, men det kan vara halm, sågspån, löv och hackade kvistar.

4. Toppa med bra välgödslad jord och så!

 

Recept på grönkålschips

Kål är bästa snackset till fredagsmyset! När det vankas grönkålschips står ungarna redo att norpa dem direkt från plåten.
Det här behövs:
1 liter färsk grönkål, riven i bitar
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 klyfta vitlök, riven/pressad

Ugn 200°

Gör så här

1. Skölj grönkålen och skär bort den kraftiga bladnerven i mitten. Riv bladen i mindre bitar ner i stor skål.

2. Blanda olja, salt och vitlök i en liten skål. Ringla oljan över bladen. Blanda väl och krama in oljan i bladen.

3. Sprid bladen på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen, ca 10 max 15 min tills bladen är frasigt krispiga. Ät direkt!

 

Läs mer:

Fixa drömträdgården på nolltid

15 söta trädgårdar i miniformat

Trädgårdsarbete lika bra som träning

 

Av Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath


Läs mer om:

Dela
(159)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…