Annons

Annons

Nina Blad vill bli Sveriges städmästare!

Dela
(0)

Nina Blad vill bli Sveriges städmästare
Citron, sockerbitar och bakpulver, det är Nina Blads bästa knep för ett rent hus. Men för att väcka städglädjen hos familjens åtta barn krävs också en rejäl dos glädje.
– Krydda städningen med en deciliter kärlek och ett par matskedar skratt. Det kan vara lika roligt som att gå på bio!

Annons

Vill du se Nina städa badkaret och putsa kristallkronan? Klicka här! 

Att städa är kärlek. Det är det snällaste man kan göra. Alla blir glada när det är nystädat.
Det säger Nina Blad, en av städentusiasterna som tävlar i nya tv-programmet Sveriges städmästare. Här sätts hon och de andra deltagarna på prov i fyra grenar: storstädning, veckans fläck, ordning och reda samt städduellen.
– Ett härligt program som jag hoppas att man blir inspirerad av, förklarar Nina och tillägger:
– Det var knivigt värre att lösa alla utmaningar på tid, men jag är en tävlingsmänniska som ger allt. Jag tycker att man kan se städning som en sport.
Som mamma till åtta barn, varav sex bor hemma, kan hon det mesta om städning. Genom åren har hon blivit en riktig expert, men intresset för att fixa och feja fanns redan under uppväxten i Småland.
– Jag gillade att dammsuga när jag gick på lågstadiet. Det här var på 70-talet när alla hade heltäckningsmattor, så då fick man dammsuga mycket, minns Nina med ett skratt och tackar sina föräldrar för att de lärde henne att städa.
Hjälps åt
Hon är en färgstark person som är lika kreativ och konstnärlig som prydlig och pedantisk. Men någon präktig perfektionist vill hon inte vara, förklarar hon. Hellre en glädjespridare som bjuder på entusiasm och fiffiga tips. Familjens stora sekelskiftesvilla väster om Stockholm är bohemiskt trivsam med massor av prylar och pinaler, minimalism är inget för Nina. Vackra saker gör henne lycklig, hon dammar dem så gärna!
– Det behöver inte vara perfekt hemma. Man ska inte bli slav under städningen. Om man städar när man är arg och irriterad blir det inte bra. Det är mycket roligare att städa när man är glad. Jag lägger ner mitt hjärta i att städa. Det ska vara rent – och det ska vara hemtrevligt. En bra atmosfär betyder mycket. Krydda städningen med en deciliter kärlek och ett par matskedar skratt och vänlighet!
För Nina är det viktigt att alla i familjen hjälper till att hålla ordning hemma. Hon har huvudansvaret men både man och barn är med och städar – och det utan tjat och bråk. Men hur lyckas man med det?
– En del har städhjälp för att kunna tillbringa mer kvalitetstid med barnen. För mig är det kvalitetstid att städa tillsammans med barnen. Det kan vara lika roligt som att gå på bio.
Och när man är flera som hjälps åt blir även tråkiga sysslor roligare.
– Jag tycker inte om att putsa fönster – och vi har 25 stycken! Men när hela familjen hjälps åt går det snabbt.
Som yoga
Den stora städdagen hos familjen Blad är torsdagar då det plockas undan, dammas, dammsugs och toaletterna städas.
– Men det blir ändå så att jag gör lite varje dag. Jag trivs inte när det är stökigt och solkigt, så jag gnuggar och gnor.
Nina hör inte till dem som har städskåpet fullt av olika kemiska produkter. Billigt och miljövänligt är hennes melodi och det visar sig att Nina är ett levande uppslagsverk i olika husmorsknep. Ättika är ett universalmedel som fungerar till det mesta. Gallsåpa biter på de flesta fläckar. Hushållspapper och mineralvatten är bäst när man ska polera blanka ytor. Och diskbänken blir fin med bakpulver och vatten.
– Man behöver inte köpa en massa dyra rengöringsmedel.
Även om hon gillar att städa så sticker hon inte under stol med att det inte är lika roligt alla dagar. Knepet är då att bara sätta i gång och låta energin och inspirationen komma efter hand. Men man kan få hjälp på traven av ett färgglatt förkläde och mysig musik, tipsar Nina som tycker att ”det är så härligt när man kommer in i en städrusch, det är nästan som att dansa”.
– Det som är bra med att städa är att man kan tänka på annat under tiden. För mig är det meditation och yoga på en gång. Och så blir jag ju så glad och nöjd när det är nystädat!

 

Om mig
Namn: Nina Blad.
Ålder: 50 år.
Familj: Maken Tobbe, 50 år, och åtta barn: Temilia, 29, Matteus, 27, Zacharias, 24, Levi, 22, Rufus, 21, Tehilla, 19, Alpha, 15, och Nicodemus, 11 år. Tre barnbarn som äldsta dottern är mamma till. Hunden Blanka.
Yrke: Min familj – och så har jag skrivit boken Mamager.
Bor: I stor sekelskiftesvilla i Kungsängen, väster om Stockholm.
Drömmer om: Ett eget TV-program där jag kan inspirera människor och sprida lycka och glädje.

Gör putset roligare
* Städa tillsammans
– Hjälps man åt blir det roligare och går snabbare.
* Sätt på bra musik
– Jag gillar att städa till Barbra Streisand.
* Belöna dig efter städningen
– Köp fina blommor, tänd några ljus, gör en kopp te och sätt dig ner och njut av ditt nystädade hem.

Nina Blad vill bli Sveriges städmästare

– För mig är det kvalitetstid att städa tillsammans med barnen, säger Nina. Här är det sonen Levi som dammsuger.

Ninas bästa tips
* När jag rengör kristallkronan hänger jag ett paraply uppochner i den så blir det inte vått under. Jag putsar med en blandning av ättika, diskmedel och vatten som jag har i en sprayflaska.
* Bitsocker är jättebra att rengöra vidbrända kastruller med.
* Badkaret gör jag skinande rent med citron. Dela citronen och gnugga badkaret. Strö på lite salt om det är extra smutsigt. Skölj med duschen.
* Luktar gympaskorna illa? Häll ättika i en liten skål. Sätt skor och skål i en plastpåse och knyt om. Låt stå tills lukten har försvunnit.

Nina Blad vill bli Sveriges städmästare

Ett paraply underlättar rengörningen av kristallkronan!

En mästare ska koras
I Sveriges städmästare tävlar 28 deltagare från hela landet i åtta avsnitt med start den 4 november och final den 23 december. Nina Blad sätts på prov i programmet den 18 november. Programledare och enväldig jury är Marléne Eriksson, städbolagsdirektör, och Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelsteknik. Vinnaren belönas med en resa till Japan – världens renaste land!

 

Vi ses i TV! Sveriges städmästare, premiär 4/11 kl 20 i SVT 1.

Läs mer: Massor av bra husmorstips
Läs mer: Så får du bort det envisa dammet
Läs mer: Så slipper du städa kvällarna igenom

AV ANETTE BÜLOW
FOTO: THERESIA KÖHLIN


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…