Annons

Annons

Så sätter du stopp för hormonkaoset!

Tre av fyra kvinnor har någon typ av besvär under klimakteriet. Men alla kvinnor vill inte ta östrogen, bland annat av oro för olika former av biverkningar. För Lotta Dahl fanns det dock en annan lösning – bioidentiska hormoner.

Dela
(1)

hormonkaos

Lotta Dahl kan äntligen njuta av sommaren – utan vare sig svettningar eller ett svajigt humör.

 

Lotta Dahl njuter av sköna semesterlediga dagar i sommarstugan i Sandvik på Öland. Här är det sol, bad och uteliv i den vackra, karga naturen med blåeld och allsköns orkidéer som gäller. Det blir umgänge med släkt och vänner – och avkoppling från en intensiv vardag. Lotta är lärare i svenska och designar även smycken, hon är gift med Anders och mamma till tre söner på 24, 21 och 16 år.

Annons

Lotta, som nyligen fyllt 50, gillar att ha fullt upp och beskriver sig själv som en energisk person som får mycket gjort, men förra hösten kände hon inte igen sig själv.

Gilla Hemmets på Facebook

—Jag var inte alls så effektiv som jag brukar vara. Allt gick i slow motion och det kändes väldigt konstigt. Jag blev också otroligt trött.

Även humöret påverkades och Lotta kände sig oförklarligt nedstämd och håglös.

—Jag gick upp i vikt och fastän jag tränar mycket och äter nyttigt ville de där extrakilona från ingenstans inte försvinna.

Plötsliga och intensiva svettningar både på dagarna och nätterna gjorde också livet jobbigt.

—Det var som att trycka på en knapp och svetten bara forsade så att jag blev dyngsur. Det var jättejobbigt när jag var ute bland folk, säger Lotta som bor större delen av året i Los Angeles.

Eftersom alla symtomen var typiska klimakteriebesvär beställde Lotta tid hos sin husläkare för att se om det stämde. Testerna visade sedan svart på vitt att hon var mitt uppe i klimakteriet med sänkta östrogennivåer.

—Det var en väldigt tydlig förändring och jag tyckte att det påverkade min vardag alldeles för mycket. Det var faktiskt otroligt jobbigt alltihop, säger Lotta.

Hon kände att hon måste få hjälp att lindra klimakteriebesvären, och eftersom hon tidigare läst Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan bestämde hon sig för att boka en konsultation hos henne.

—Jag tycker inte att det känns bra att ta syntetiska hormoner på grund av den ökade cancerrisken, så det kände jag ett starkt motstånd mot. Jag var öppen för att testa bioidentiska hormoner och tycker att det är bra att det finns alternativ, men hade inte direkt några förväntningar på att det skulle fungera.

Lotta började ta progesteron i tablettform och smörja in sig med en östrogengel på insidan av armarna och låren morgon och kväll. Progesteronkapslarna tar hon tolv dagar i månaden.

—Det tog lite tid innan jag kände av någon effekt, men efter ett par månader kom jag sakta men säkert i balans igen. Tröttheten försvann och jag fick mer energi. Det kändes som att jag fick mitt liv tillbaka. Svettningarna upphörde helt och hållet och det var förstås skönt, säger Lotta som nu verkligen kan njuta av semestern på Öland.

Hon har inte känt av några negativa biverkningar och tänker fortsätta med de bioidentiska hormonerna så länge det behövs.

—Det är väl individuellt från kvinna till kvinna hur länge man behöver göra det. Jag vill i alla fall inte hamna i samma situation som jag var i tidigare. Det påverkade livet alldeles för mycket och var otroligt jobbigt.

 

 


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…