Annons

Annons

Experten tipsar: Så skapar du ditt eget sommarapotek

Oavsett vad du har för planer inför sommaren finns det all anledning att se över semesterapoteket. Tips mot mygg, fästingar och ormar hittar du här!

Dela
(33)

sommar-apotek

Skapa ditt eget sommarapotek med hjälp av expertens tips.

 

Vi är lyckligt lottade i vårt land – naturen är mestadels vänlig. Men bett, styng och småsår är inte att förakta. Allmänläkaren Mia Axenram på Kävlinge vårdcentral delar här med sig av sina bästa tips.

Annons

 

1. Myggbett
I början av sommaren är vi extra känsliga för myggbett. Ljumma junikvällar kan alltså resultera i rejält myggbitna ben.
– Ska du åka till myggrika marker i sommar bör du inte bara ta med myggstift utan också receptfri hydrokortisonsalva som förkortar lidandet. Kylbalsam och vanlig lotion lindrar också.

2. Ormbett
Ormar biter inte om de kan undkomma. Men i huggormstrakter kan ett par gummistövlar passa bra. Väsnas gärna också lite extra så att ormen har chans att hinna undan.
– Betten gör ont men är vanligtvis inte farliga. De visar sig som två små hål eller prickar bredvid varandra och en svullnad som sprider sig.
Om du blir biten ska du ta av åtsittande ringar, klockor eller skor och vara så stilla som möjligt. Håll den bitna kroppsdelen högt och lämna bettet i fred.
– Försök inte att suga ut giftet! Kalla i stället på hjälp för att kunna ta dig till sjukhus. Har du inte fått några symtom inom sex timmar blir du hemskickad.

3. Fästingbett
Numera vet många att vi ska gå igenom kroppen efter fästingar när vi varit ute i naturen. Om du upptäcker ett djur ska du dra ut fästingen och sedan hålla koll på om en rodnad växer runt bettet. Den kan tyda på borreliasmitta.
– Ska du ut på resa så tänk på att borreliasmittade fästingar är betydligt vanligare i Baltikum, Östeuropa och i Alpländerna. Och vistas du runt Stockholm, Vättern eller i Blekinge har du självklart vaccinerat dig mot inflammation i hjärnan – TBE!

 

Receptfria räddare

Apotekschef Maria Linde-Carlsson på Apoteket Hjärtat i Malmö tipsar om medel som är bra att ha hemma – och packa med sig i resväskan.

1. Smärta, klåda och inflammation
– Ett litet självhjälpsapotek är alltid bra att ha. Själv brukar jag ha Xylocain hemma, det verkar smärtstillande både vid bett och bränna. Ett nyare medel är Absorburn som både lindrar och kyler. Hydrokortisoncrème mot klåda och inflammation tycker jag också har sin plats i första hjälpen-lådan.

2. Sårtvättare
– Desinficerande servetter är praktiskt att ta med på resa. Kompresser som Salvemed, Sorbact och Jelonet fastnar inte i sår och finns både med och utan salva.

3. Allergi
– En nyhet är att antihistaminet Aerius, som är en vidareutveckling av Clarityn, kan fås receptfritt under namnet Desloratadin. Medlet Kestine verkar både förebyggande och lindrande mot myggbett, och saltlösningarna Otricare och Renässans spolar bort pollen och sekret ur näsan.

 

Nya medel och crèmer

1. Lura maneterna
För den som vill skydda sig mot brännmaneter finns en ny solcrème, Apoliva sollotion med manetskydd. Crèmen bildar en hinna på huden som lurar maneten att tro att du är en av hans manetkompisar. Tack vare krämen aktiverar den inte sina nässelceller och du slipper bli bränd. Ca-pris för 120 ml 200:–.

2. Lugna magen
Problem med magen under resan? Nu finns Tasectan, som även barn under 3 år kan använda. Medlet verkar genom att skydda tarmslemhinnan och finns både som kapslar (15 st) och pulver i dospåsar (20 st). Pulvret kan blandas i dryck eller yoghurt. Ca-pris 100:– för en förpackning.

3. Stick mot sticket
Är du allergisk mot getinggift? Nya adrenalinpennan Emerade injiceras i låret och verkar fyra gånger snabbare än andra pennor. Pennan innehåller en högre dos och har bättre hållbarhet men framförallt en längre nål som når ända in i muskeln. Fås enbart på recept.

 

Välj rätt vaccin

Reser du inom Europa behöver du inte tänka på något särskilt. Men det är alltid bra att se över sin vaccinering mot stelkramp och difteri. Har det gått mer än 20 år sedan du fick den senaste vaccineringen behöver du förnya skyddet.
Vid långresor utanför Europa, t ex till Thailand, är vaccin mot hepatit A (epidemisk gulsot) och gula febern en bra förberedelse.

 

Varning för björnloka!

Det räcker med att din hud helt lätt stryker mot en björnloka för att du ska få brännskador med smärta, rodnad, svullnad och blåsor som tar lång tid att läka. Tvätta noga, smörj in med kylbalsam och skydda området mot sol i minst en vecka!

 

Läs mer:

Fästingbettet kan göra dig allergisk

Så gör du slut med tröttheten

Ingen förstod varför jag var så sjuk

 

AV ANNCY GÖRANSON
FOTO: ANNCY GÖRANSON, SHUTTERSTOCK, PRESSBILDER


Läs mer om:

Dela
(33)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…