Annons

Annons

Så rivstartar du pensionen!

Dela
(0)

Full fart mot pensionen

Att gå i pension är en stor förändring för de flesta – men det betyder inte att livet är över! Här får du tips och råd på hur du kan rivstarta din nya tillvaro. 

Maria

Maria J Bratt.

Vad innebär det egentligen att bli pensionär? Hur är det att gå från en inrutad vardag, där arbetsuppgifter och social samvaro med kollegor är en självklarhet, till att fritt förfoga över sin tid och välja vem man ska umgås med? Kommer jag att trivas med min nya livssituation?

Annons

Frågorna inför pensionen är många och Maria J Bratt, socionomen som varje vecka svarar på läsarfrågor i Hemmets Vecko­tidning, menar att det är fullt naturligt att känna oro inför detta.

– Det är en ny fas, men genom livet går man igenom olika faser. Det är inte första gången man upplever förändring. Det kan vara bra att tänka på. Men vi är förstås olika rustade för att möta förändringar.

Osäkerheten inför vad som väntar kan ge en inre stress och man kan få svårt att sova och besvär med magen. Därför är det bra att planera, pensionen kommer ju inte som någon överraskning så det är bara dumt att stoppa huvudet i sanden.

– Under sista året eller halvåret kan du börja tänka igenom vad du vill göra. Skriv en lista. Är det något du längtat efter att få tid till i alla år? Vill du prova något nytt? Finns det något du inte vågat göra? Tänk utanför ramarna och utmana dig själv! tipsar Maria.

Positiv nystart

Efter pensionen gäller det att hitta en ny identitet och det kan kännas jobbigt.

– För många är yrkesidentiteten väldigt stark och det är svårt att lämna den. Därför är det bra att ha balans mellan sina olika roller i livet. Det är nog sällan någon ligger på sin dödsbädd och tänker att man skulle ha jobbat mer.

För många innebär ordet pensionär detsamma som att bli gammal, att livet närmar sig sitt slut. Så var det kanske förr när många var fysiskt utslitna vid pensioneringen, men i dag är vi piggare, friskare och lever längre. Dagens pensionärer behöver inte känna sig gamla utan kan ha många aktiva år framför sig.

– Det sägs ju att 70 år det nya 50. Livet efter 65 har mycket roligt och spännande att ge. Pensionen kan bli en positiv nystart, säger Maria.

Men tycker man att övergången är svår och det känns deppigt när man har lämnat arbetslivet är det bra att prata med någon.

– Det kan vara en god vän eller så kan man vända sig till en präst, diakon eller kurator. Mår man riktigt dåligt och det finns risk för att man hamnar i en depression är det viktigt att söka hjälp inom vården.

Maria påpekar att man ska låta omställningen ta tid, är man medveten om det kan det kännas lättare att bli pensionär.

– Det första året kan säkert vara omtumlande, men när du har varit igenom alla årstider och högtider och vant dig vid ditt nya liv känner du dig förhoppningsvis till rätta.

 

Så blir övergången lättare 

Förbered dig mentalt. Läs böcker om pensionering och leta goda exempel på nätet. Tala med vänner i samma situation.

Trappa ner och jobba mindre sista året, så blir inte övergången lika drastisk.

Gå i pension på våren då du har sommar och semester framför dig.

Boka in något trevligt i samband med pensionen som du kan se fram emot, en resa, ett besök hos vänner eller något annat du gillar.

Full fart mot pensionen

Bli dagmatte åt en hund!

Det finns massor att göra!

Kolla upp vilka aktiviteter som erbjuds i din kommun, t ex på biblioteket eller inom kyrkan på din ort.

Arbeta ideellt. Allt från Stadsmissionen till katthem behöver hjälp.

Bli klassmormor eller -morfar eller hjälp till med läxläsning.

Bli dagmatte åt en hund. Eller skaffa en egen! Med hund knyter du lättare kontakter med nya människor.

Engagera dig i en förening, intresseförening, hembygdsförening, bostadsrättsförening – det finns mycket att välja på.

Motionera, gärna tillsammans med andra.

Bli kontaktperson för en familj i behov av stöd eller för nyanlända invandrare.

Vill du jobba lite extra? Anmäl dig till en pensionärspool eller hoppa in som avbytare i en affär.

Gå med i en samtalsgrupp eller en bokcirkel.

Gå på kurs och lär dig något nytt eller led själv en studiecirkel och lär andra.

Besök äldre på äldreboenden och sjukhus.

Släktforska eller skriv ner minnen från ditt liv till barn och barnbarn.

 

Glöm inte…

…att det är helt okej att ta dagen som den kommer. Du äger din tid och gör vad du vill med den. Njut av att vara ledig. Almanackan behöver inte vara fulltecknad.

 

Läs mer!

I veckans nummer av Hemmets Veckotidning berättar vi om pensionärerna som gjort tiden efter 65 till en riktig guldålder! Möt Brita Schultz som startade egen firma, Mona och Leif Lindqvist som tröttnade på utsikten och köpte husbil och Gudrun Jander som satsar på sina intressen. Finns i butik nu!

 

Av Anette Bülow  Illustration: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…