Annons

Annons

Så påverkar omvärlden din pension

En irrationell president, ett oväntat val och extremt låga räntor pressar ner svenska pensioner. "Osäkerheten i sig kommer att innebära att det blir stökigt en tid", säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Dela
(0)

Bild: IBL.

Bild: IBL.

En irrationell president, ett oväntat val och extremt låga räntor. Det är några av faktorerna som ligger bakom att prognosmakarna  skruvat ner förväntningarna på den premiebestämda tjänstepensionen.

Annons

– Efter några år med väldigt stark avkastning ser det nu mycket kärvare ut. Räntan är extremt låg och det finns en stor politisk osäkerhet i världen. Vår bedömning är därför att vi går mot tider med lägre avkastning säger Staffan Ström på Alecta.

– Då är det rimligt att man skruvar ner prognoserna.

Det var redan i våras som de så kallade ickevalsbolagen Alecta (ITP) och AMF (SAF-LO) sänkte sina prognosräntor för den premiebestämda tjänstepensionen.

Förändringen handlar framförallt om en anpassning till det extremt låga ränteläget och ett ovisst världsläge.

Osäkerhet efter Trump

Det ovissa världsläget har på senare tid spätts på av till exempel valet av Donald Trump som USA:s nye president och Brexit, britternas beslut att lämna EU.

Det är ännu så länge inte klart vad detta kommer innebära för tidigare handelsavtal till exempel men osäkerheten spelar roll på marknaden.

– Det finns ju inget absolut svar på vad som kommer att ske nu, men osäkerheten i sig kommer att innebära att det blir stökigt en tid, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta där ungefär 1,8 miljoner svenskar (98 procent privatanställda tjänstemän) har sitt tjänstepensionssparande.

Staffan Ström, pensionsekonom Alecta

Staffan Ström, pensionsekonom Alecta

Realistiska förväntningar

Prognosräntan är, precis som det låter, en bedömning av hur pensionsbolagen tror att det kommer att se ut framöver. Bedömningar görs löpande men det kan dröja år mellan ändringarna av de långsiktiga antagandena.

Efter flera år av ”extremt” låga räntor, ansåg dock Alecta och AMF alltså det befogat att skruva ned sina pensionsprognoser.

Staffan Ström förklarar att det handlar om att ge kunderna realistiska förväntningar. I exemplet att en sparare har en miljon i sparkapital vid pensioneringen ska den summan pytsas ut under återstoden av livet. Enkelt uttryckt skulle det kunna ge 10 000 i månaden i 100 månader. Men eftersom pensionspengarna är investerade, och förhoppningsvis ger avkastning, så bör de kunna växa.

Piggare pensionärer

Samtidigt är det så att kunderna ofta vill ha ut mer av pensionen när de är ”unga” än när de blir äldre.

Då kan man ta av den förväntade framtida avkastningen för att, så att säga, fylla ut betalningarna under de första pigga åren efter pensioneringen.

– Många säger att de vill ha mer i början när de är pigga och raska, när de orkar vara aktiva och göra vad det nu är de drömmer om, säger Staffan Ström.

Prognosräntan handlar om hur pensionsbolagen bedömer att den förväntade avkastningen blir. Och med tanke på de låga räntorna blir alltså den förväntade avkastningen mindre.

– Vi har ett extremt lågt ränteläge just nu, och har haft i ett antal år.

Det oranga kuvertet från Pensionsmyndigheten. Nu även på Internet. Model release. Photo: André Maslennikov / IBL Bildbyrå

Det oranga kuvertet från Pensionsmyndigheten. Nu även på Internet. Model release.
Photo: André Maslennikov / IBL Bildbyrå

Mer osäkert för yngre

De nedskruvade förväntningarna slår olika för yngre och äldre.

– De som är födda 1979 och senare har bara premiebestämd pension och det är främst de som berörs av prognosförändringarna. Å andra sidan har de ju långt kvar till sin pensionering så mycket kan komma att ändras innan dess. De som är äldre har istället huvuddelen av sin pension i en förmånsbestämd försäkring där man får en viss procent av sin lön i pension. Med en sådan pension berörs man varken av prognosräntor eller av börsens upp- och nedgångar.

– Förutom en liten kompletterande del som kallas ITPK (kompletterande ålderspension. Arbetsgivaren betalar premien men den anställde bestämmer placering).

– De som har gått i pension idag, eller kommer att göra det de närmaste åren, kan vara lugna. Deras pension kommer knappast att beröras alls av osäkerheten just nu, säger Staffan Ström.

 

Läs mer:

Experten: ”Den som är snäll får lägre pension”

Elsy är fattigpensionär: ”Jag har 500 kr att leva på”

Så hanterar vi fattigdomen på äldre dar


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…