Annons

Annons

Så (o)rättvis är vården!

Den svenska sjukvården utför underverk – men den är inte rättvis. Det är lätt att konstatera när man jämför landets olika regioner. Och män har det bättre än kvinnor...

Dela
(17)

Så orättvis är vården

Enligt en färsk undersökning får män som ringer till sjukvården läkartid dubbelt så ofta som kvinnor som gör samma sak. Kvinnorna får i gengäld goda råd!

Är det ett barn som är sjukt ska definitivt pappa ringa. Han har mer än dubbelt så stor chans som mamma att få tid hos doktorn.

Annons

Kanske är männen tydligare i telefon. Eller så bedömer vården att kvinnor är bättre på att ta hand om sig själva och avkomman. Hur som helst – orättvist är det!

Och orättvisorna går igen i stora delar av vården.

Enligt Socialstyrelsen skulle livet på 3 000 svenskar kunna räddas varje år om vården blev rättvis och jämlik. Ta till exempel statistiken över de långa väntetiderna vid prostatacancer:

Den genomsnittliga väntetiden är 172 dagar. Längst väntan har männen i Dalarna, 271 dagar, medan kötiden är kortast i Halland, 117 dagar. I den bästa av världar vore väntetiden, enligt expertisen, som mest fyra veckor.

Eller ta bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Där är skillnaden i väntetid som allra störst. Kvinnorna i Dalarna får i genomsnitt vänta mer än fyra gånger så länge som den som bor i Västmanland, dvs nästan fem veckor mot en vecka.

Så här är det, trots att all kunskap talar för att dröjsmål kan innebära fara.

Och mönstret går igen, både i cancervården och i många andra vårdspecialiteter. På åtskilliga håll är kötiden mer än fördubblad från en region till en annan.

Här är några exempel där skillnaderna i vården är stora:

 

Komma fram i telefon till primärvården:

Bäst: Jönköping, Kalmar och Kronoberg.

Sämst: Värmland, Jämtland och Skåne.

 

Få en tid hos doktorn:

Bäst: Kalmar, Blekinge och Stockholm.

Sämst: Dalarna, Örebro och Västernorrland.

 

Få en tid till operation:

Bäst: Gotland, Blekinge och Halland.

Sämst: Örebro, Västerbotten och Jämtland.

 

I flera av dessa exempel är skillnaden i tillgänglighet över 20 procent!

Orättvist? Ja, utan tvekan!

 


Läs mer om:

Dela
(17)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…