Annons

Annons

Så mycket är våra klassiska köksprylar värda

Känner du igen syltburken, den rostfria kaffekannan och andra klassiker från början av förra seklet? Vi har valt ut några populära bruksföremål och tittar lite närmare på vad de är värda.

Dela
(46)

Hur mycket är prylarna egentligen värda?

Vi har tagit en titt på några gamla, klassiska föremål och deras värde.

1. Det är populärt med långkok och vad kan vara lämpligare att använda än denna finska designklassiker? Med sin rena form, läckra färg och sitt praktiska trähandtag är den så fin att den får stå mittpå bordet. Finns även i svart. Gjutjärnsgrytan designades 1959 av Timo Sarpaneva (1926–2006). Möbeldepån.

Annons

Värde: Ca 950 kr

Hur mycket är grytan värd?

2. Många känner nog igen denna rostfria vattenkittel. Den designades 1954 av Sigvard Bernadotte (1907–2002), en av Sveriges mest kända formgivare. Rågers Antik & Design.

Värde: Ca 400 kr

Hur mycket är den rostfria vattenkitteln värd?

3. Detta dekorativa litermått i plåt från 1900-talets början är fint som vas! Rågers Antik & Design.

Värde: Ca 250 kr

Mått som vas – hur mycket är det värt?

4. Vågen från början av förra seklet är fullt funktionsduglig. Den ovanliga blå färgen är original. Privat.

Värde: Ca 900 kr

Vad är den antika vågen värd?

5. Marianne Westman (1928–2017) är en av Sveriges mest kända formgivare och keramiker. Hennes olika serier hushållsporslin är efterfrågade än i dag. Teddys Antik.

Värde: Ca 280 kr

Vad är Marianne Westman-prylen värd?

6. Trevlig till helgfrukosten. Ett praktiskt ställ i teak för det rostade frukostbrödet med fack vid sidorna för smör och marmelad, 50–60-tal. De gröna skålarna är inte original. Teddys Antik.

Värde: Ca 100 kr

Vad är brödstället värt?

7. Dekorativa kopparmått med engelska mått. Odd & Fancy.

Värde: Ca 100 kr totalt

Vad är kopparmåtten värda?

8. Blå Eld är en flintgodsservis från Rörstrands Porslinsfabrik, skapad av keramikern Hertha Bengtson. Tillverkningen startade 1949 och servisen slog igenom 1950. Blå Eld tillverkades fram till 1971. Servisen består av vita och blå delar. Servisen gjordes också i grått, grönt och rött, dock i mindre upplagor. Blå Eld är fortfarande mycket efterfrågad på auktioner och i antikaffärer. Privat.

Värde: Ca 1 900 kr

Vad är blå eld värd?

9. Kryddsnurran i teak och glas för 8 kryddburkar är tillverkad i Danmark i mitten av 60-talet och avsedd att hängas på väggen. MG Antik & Kuriosum.

Värde: Ca 750 kr

Vad är kryddsnurran värd?

10. På köksbilder från både slott och koja ser man ofta kopparföremål hängande på väggen. Den här formen för fiskaladåb är nog mer dekorativ än praktisk. Rågers Antik & Design.

Värde: Ca 150 kr

Vad är kopparformen värd?

Av Britt Mari Granath 

Foto: Pernilla Wästberg

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också:

Här är kopparna vi minns – och älskar!


Läs mer om:

Dela
(46)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…