Annons

Annons

Så många julkort kommer du att få i brevlådan

Vi svenskar älskar vår julkortstradition. Mer än varannan personer tänker skicka ett fysiskt kort även i jul och snitt kan du förvänta dig 16 julkort i brevlådan, enligt Postnord.

Dela
(0)

Traditionen med kort med julmotiv började i Storbritannien i mitten av 1800-talet. Ett par årtionden senare spred den sig över Europa.

Bild: IBL Bildbyrå

På 1910-talet hade julkortstraditionen fått allmän spridning i Sverige. Mycket tack vare Jenny Nyströms numera klassiska julkort.

Annons

Men även 2017 lever julkortstraditionen kvar.

Enligt Postnords årliga julkortsundersökning planerar sextio procent av svenskarna att skicka julhälsningarna per post. Svenskar över 50 år skickar gärna julkort till vänner, yngre prioriterar att skicka till mor- och farföräldrar. Familj och släkt är annars de som är främst prioriterade.

”Ligger svenskarna varmt om hjärtat”

Den främsta anledningen att skicka julhälsningar är att det är en tradition, den näst vanligaste att göra mottagaren glad.

Knappt var femte svensk uppger att denne gör sina egna julkort. Bild. IBL Bildbyrå

Sju av tio svenskar vill helst få sitt julkort i brevlådan. Enligt undersökningar får varje svensk i snitt 16 fysiska julkort.

– Att skicka julhälsningar till sina nära och kära i form av ett julkort är något som fortfarande ligger svenskarna varmt om hjärtat. Att sprida glädje och visa extra omtanke i juletid är populärt både i den äldre och den yngre generationen, vilket är kul att se, säger Anders Holm, chef för Postnord Sverige, i ett pressmeddelande.

Kändisar som svenskarna helst skulle skicka julkort till

1. Kung Carl XVI Gustaf

2. Donald Trump

3. Kronprinsessan Victoria

4. Barack Obama eller Zlatan

5. Leif GW Persson

Källa: Postnords julkortsundersökning

Om undersökningen

Resultatet bygger på en telefonundersökning som TNS SIFO gjort på uppdrag av Postnord.

Undersökningen genomfördes mellan den 13 och 20 november 2017.

Totalt genomförde SIFO 1 212 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av den svenska befolkningen. De svarande var 20 år och äldre.

Läs mer:

Välkommen på glöggmingel – här är tips på gott plock!

glöggmingel


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…