Annons

Annons

Så lätt gör du egen nutella!

Vi firar den internationella nutelladagen den 5 februari med att göra en egen hasselnötskräm. Det är enkelt, snabbt och rentav beroendeframkallande! Och så avslöjar vi fem saker du garanterat inte visste om nutella.

Dela
(69)

nutella_1

Hemlagad nutella utan tillsatser

200 g hasselnötter
2 msk kakao
1 krm äkta vaniljpulver
2 msk florsocker
2 tsk kokosolja
en nypa salt

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i 200° ca 15-20 min, när skalen börjar släppa är de färdiga. Gnugga dem i en handduk så skalen lossnar. Lägg nötterna i en mixer och kör tills det blir en smet, ca 5-10 min. Fyll på med resterande ingredienser, mixa och smaka av. Vill du ha nutellan sötare – öka mängden socker. Häll över i en burk och förvara i kylen.

Annons

Läs mer: Så gör du egna nutellapraliner

 

shutterstock_2

5 saker du inte visste om nutella

1. Nutella föddes när den italienske bagaren Pietro Ferrero under andra världskriget experimenterade med hasselnötter och kakao för att få fram ett billigare alternativ till choklad.

2. Först såldes produkten i fast konsistens och skivades till pålägg. Men föräldrarna klagade när barnen bara åt Nutellan och lämnade brödet. Bagaren tog då fram en krämigare produkt och sålde den på burk istället.

 

Läs mer: Nutellagifflar med hallon 

 

3. Namnet kommer från det engelska ordet ”nut” för nöt och det latinska ”ella” som betyder söt.

4. Det säljs en burk nutella var 2,5 sekund.

5. Nutella tillverkas av företaget Ferrero som ägs av Pietros son, Michele Ferrero. Han är idag Italiens rikaste person med en förmögenhet på omkring 27 miljarder dollar.

 

Läs mer:

Drömgod nutellakaka

Muffins med nutellafrosting

Glutenfri nutellarulle 

 

Av Monica Ljungberg

Foto Shutterstock 

Läs mer om:

Dela
(69)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…