Annons

Annons

Allt fler drabbas av vinterkräksjukan – så klarar du dig!

Nu väntas spridningen av vinterkräksjukan ta fart på nytt, skriver Folkhälsomyndigheten. Flest drabbade finns just nu i Skåne, Södermanland och Västerbotten. Vi har frågat vår expert hur du ska undvika att bli smittad och vad du bör tänka på om du ändå blir det!

Dela
(30)

Så klarar du vinterkräksjukan

Med vintern kommer också vinterkräksjukan som kan bli extremt påfrestande för din hälsa. Vår expert delar här med sig av sina bästa tips för hur du ska undvika att bli smittad och hur du ska bete dig om du blir det!

Annons

Vintertid är högtid för vinterkräksjukan, med plötsligt illamående, häftiga kräkningar och diarré som följd. Sjukdomen orsakas av caliciviruset som är extremt smittsamt och finns på t ex dörrhandtag och toalettsitsar. Hur årets säsong kommer att bli, menar Sven Haidl, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, är svårt att säga i skrivande stund:

—Fjolårssäsongen 2014/2015 var relativt mild med färre stora utbrott vilket vi på sjukhusen runt om i landet har varit tacksamma för. Men den här säsongen vet vi ännu inget om, ibland känns det som att förutspå vädret.

Vad är viktigt att tänka på?

—Eftersom viruset fäster sig på saker är en noggrann handhygien det bästa sättet att skydda sig, betonar Sven Haidl. Tvätta händerna innan du äter och var även noggrann med råa skaldjur och livsmedel som inte hettats upp tillräckligt så att viruset dör.

Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen går över ganska snabbt, 1–3 dagar – men dessa kan vara väldigt påfrestande för hälsan.

—När man är äldre kan vinterkräksjukan drabba hårt med relativt stora vätskeförluster. Börja dricka i tid – så kanske du slipper att bli inlagd!

 

Läs mer

9 tips till dig som har underfunktion i sköldkörteln

Ny metod räddade Ullas syn

Ät dig friskare – expertens 12 bästa tips

 

Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du här! 

 

AV CHRISTINA MELLBERG

FOTO: SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(30)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…