Annons

Annons

Så klarar du sommarens plågor!

Dela
(0)

Den svenska sommaren bjuder på sköna stunder i trädgården, salta bad och långa skogspromenader – men också insektsbett, skrubbsår och solsveda!

I Hemmets Veckotidning nr 26 ger sjuksköterskan Kerstin Nilsson sina bästa egenvårdstips om olyckan är framme. Här får du ett smakprov!

Annons

Insekts- och myggbett. Alsolgel är en god hjälp vid alla insektsbett, särskilt vid bromsbett (hästfluga). Gel stannar kvar längre på området och desinficerar därför bättre. Tänk på att du minimerar utbredningen och läkningstiden om du kan låta bli att riva på bettet. Svullnaden bör inte öka mer än två till tre dagar efter bettet. Sedan ska den gå tillbaka och läkas efter cirka en vecka. Om du vet att myggen älskar dig – förebygg med en antihistamintablett, t ex Cetirizin. Effekten varar i cirka ett dygn och gör stor skillnad.

Fästingbett. Ha som rutin att kontrollera dig själv och barnen varje kväll. Fästingar kan sitta överallt men trivs extra bra där det är fuktigt och varmt, t ex i hudveck, knäveck, ljumskar och armhålor. Ta bort fästingarna direkt med en fästingplockare eller pincett. Undvika att klämma till runt kroppen på fästingen. Om huvudet eller någon annan del blir kvar, låt det vara! Kroppen stöter ut detta senare och det ökar inte risken att få en infektion. Tvätta med tvål och vatten eller alsollösning.
Efter fästingbett blir det alltid en rodnad runt bettet de första dagarna, men denna rodnad är inte tecken på en borreliainfektion. Men om rodnaden växer likt en röd ring som är ljus i mitten, då ska du söka vårdcentral.

Brännskada. Det viktigaste av allt är att starta så snabbt som möjligt med att kyla ner med svalt vatten. Undvik iskallt vatten eftersom detta ofta ger mer skada. Fyll en skål eller hink och sänk ner den brända handen eller foten, eller spola med vatten på det skadade stället. Fortsätt i 20 minuter. Det ska kännas skönt. Ring under tiden sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller SOS Alarm på 112, beroende på hur allvarlig brännskadan ser ut att vara.

Värmeutslag. Lufta och håll torrt, med t ex linnelappar av lakansväv, om utslagen sitter under brösten eller i ljumskarna. Undvik att tvåla och tvätta hela tiden eftersom detta underhåller och bjuder in till en svampinfektion. Om rodnaden ökar eller om området svullnar och blir varmare än normalt – gör en markering med en tuschpenna i kanten på rodnaden, för att ha något att jämföra med. Om rodnaden brer ut sig snabbt, du får feber, frossa eller stark sjukdomskänsla, ring 1177 eller kontakta vårdcentralen. Det kan vara ett tecken på rosfeber, en infektion som kan drabba äldre med dålig cirkulation eller sämre immunförsvar.

Läs mer om syster Kerstin och hennes tips i tidningen!

Foto: Shutterstock och Gugge Zelander


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…