Annons

Annons

Så klarar dina fötter sommaren!

Tunna sulor, öppna sandaletter och mycket barfotaspring... Sommaren sätter dina fötter på prov. Här bjuder vi på fotterapeutens bästa råd vid vanliga fotproblem!

Dela
(45)

Så klarar dina fötter sommaren

Missa inte: 4 övningar som stärker foten

Malin PerssonMånga problem med fötterna orsakas av fel skor. Medicinska fotvårdsspecialisten Malin Perssons bästa råd är att byta skor som klämmer och trycker – och att sköta om sina fötter. Får du problem, vänta inte med att söka hjälp.

Annons

—Det är också bra att förebygga problem som nageltrång och liktornar med behandling hos fotvårdsspecialist om du brukar drabbas av det, säger Malin.

Gilla Hemmets på Facebook

Här berättar hon om bästa behandlingen av våra vanligaste fotproblem, från hälsprickor och fotvårtor till hammartå och nagelsvamp.

 

Liktornar

Symtom: Förhårdnad med en liten tagg under. Kan sitta på och mellan tårna, och under foten. Kan vara mycket smärtsamt.

Orsak: Skor som trycker och tryck på foten beroende på hur du går.

Behandling: Undvik skor som trycker. Använd inlägg och avlastning i silikon eller skumgummi. Fila förhårdnaden och smörj med mjukgörande crème.

—Plåster mot liktornar är inget jag rekommenderar eftersom det luckrar upp huden runtom och taggen sitter kvar. Då är det bättre att gå till en fotvårdsspecialist och få hjälp med en gång.

 

Hälsprickor

Symtom: Förhårdnad på hälen med sprickor som kan blöda och göra ont.

Orsak: Beror delvis på hur du går och på hårda skor, men en del har lättare att få hälsprickor än andra.

Behandling: Fila förhårdnaden och smörj in med mjukgörande crème, det finns speciella crèmer avsedda för hälsprickor. Vid kraftiga förhårdnader kan dessa behöva skäras bort hos fotvårdsspecialist. Inlägg kan hjälpa.

Varning! Om du går mycket i öppna skor kan det ge hälsprickor.

 

Hallux valgus

Symtom: Sned stortå. Tån pekar inåt och en knöl kan bildas nedanför tån på fotens utsida. Slemsäcken inne i knölen kan bli inflammerad och då gör tryck mot knölen mycket ont.

Orsak: Hallux valgus är oftast ärftligt och drabbar främst kvinnor. Smala skor kan förvärra problemen.

Behandling: Använd breda skor. Det finns olika inlägg och tåspridare som kan minska trycket på knölen. Vid stora problem kan knölen opereras bort.

 

Hälsporre

Symtom: Kraftig smärta under eller vid sidan av hälen som gör det svårt att gå. Oftast gör de första stegen på morgonen eller då du suttit stilla mest ont.

Orsak: Kombinationen av överansträngning och att du har gått mycket i platta skor med tunna sulor ger bristningar i senan under hålfoten och gör att en kalkavlagring bildas på senfästet i hälen.

Behandling: Vila. Använd stabila, breda skor med mjuka sulor. Inlägg i skorna. Laser kan lindra smärtan och påskynda läkningen. Kortisoninjektion vid stora besvär.

Varning! Om du går mycket i ballerinaskor, platta tygskor och/eller flip flops kan det leda till hälsporre.

 

Nageltrång

Symtom: Nageln växer in i huden och det kan bli rött, svullet och inflammerat. Kan vara mycket smärtsamt.

Orsak: Kan dels bero på nagelns växtsätt och hur du klipper den, dels på trånga skor.

Behandling: Det är bäst att söka hjälp hos en fotvårdsspecialist som kan ta bort en bit av nageln och huden. För att förebygga nageltrång kan fotvårdsspecialisten slipa ner nageln eller borra en liten skåra i den. Vid svåra fall kan operation vara nödvändig.

 

Fotsvamp

Symtom: Kan sitta mellan tårna och ger då uppluckrad hud, sår och sprickor som svider och gör ont. Kan även sitta under hela fotsulan och ger torrt skinn som även kan bli rött och irriterat med blåsor och sprickor.

Orsak: Svamp smittar i duschar och omklädningsrum. Kan förvärras om du har kraftig fotsvett och tätt mellan tårna.

Behandling: På apoteken säljs olika receptfria behandlingar mot fotsvamp. Viktigt att torka riktigt torrt mellan tårna när du har duschat eller badat. Byt gärna strumpor vid lunch om du har fotsvett. Använd strumpor i naturmaterial och tvätta dem i 60 grader så att svampsporerna dör.

 

Nagelsvamp

Symtom: Nageln blir gul, mjuk, porös och uppluckrad. Det gör inte ont men ser fult ut.

Orsak: Smittar i duschar och omklädningsrum.

Behandling: Fotvårdsspecialisten kan slipa ner nageln och rensa under den. Detta kan kombineras med olika receptfria behandlingar som säljs på apoteken. Tyvärr svårt att bli av med. Det är viktigt att ha tålamod med behandlingen och tänka på att det kan ta 9–12 månader att bli av med nagelsvamp. Vid svåra fall finns läkemedel på recept.

 

Nersjunkna fotvalv

Symtom: Ont mitt under och på insidan av foten. Kan leda till förhårdnader och liktornar.

Orsak: Om du står mycket i dåliga skor kan du få en bristning eller inflammation i en sena under foten och fotvalvet sjunker ner.

Behandling: Använd breda, stabila skor och eventuellt inlägg. Kan opereras om problemen blir svåra.

 

Fotvårtor

Symtom: Vårtor kan se ut på många olika sätt, platta eller upphöjda ,och de kan växa ensamma eller i grupp. Kan göra ont.

Orsak: Ett virus som smittar i badhus, omklädningsrum och duschar.

Behandling: Olika typer av receptfria vårtmedel säljs på apoteken: plåster och vätska med salicylsyra, vätska med myrsyra samt spray och stift som fryser bort vårtan. Tänk på att du måste vara envis och behandla vårtorna länge för att bli av med dem. En del fotvårdsspecialister kan frysa bort vårtan med flytande kväve, men även då krävs ofta flera behandlingar under en längre tid.

—Förebygg vårtor genom att använda badskor på badhus och i omklädningsrum, tipsar Malin.

 

Fotartros

Symtom: Smärta när stortån böjs uppåt när du går.

Orsak: Artros innebär att brosket i lederna bryts ner och belastningen av foten blir fel.

Behandling: Stabila skor med stel sula. Inlägg. Träning.

 

Hammartå

Symtom: Drabbar oftast tårna närmast stortån, nummer två och tre, som blir krökta och sedan inte går att sträcka ut.

Orsak: Kan förekomma i samband med hallux valgus. Lågt fotvalv och trånga skor kan också vara orsaken.

Behandling: Olika typer av inlägg och avlastningsbandage. Kan även opereras.

 


Läs mer om:

Dela
(45)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…