Annons

Annons

Så kan du spara pengar – när du handlar

Att köpa saker innebär onekligen att spendera pengar. Men du kan också spara pengar när du shoppar – genom att konsumera effektivt. Den kanske mest nödvändiga utgiftspost du har är mat. Hur gör man då för att skona sina slantar utan att behöva offra kvalitet? Svaret är: man följer dessa tips!

Dela
(22)

spara-pengar

Du kan spara pengar – när du handlar mat!

 

Hemsidan lifehack.org har publicerat smarta sparknep på engelska. Vi har översatt, knådat, plockat russinen ur kakan – och serverar dig resultatet här.

 

1. Gör en lista

Tillhör du dem som brukar göra listor, men ändå handlar mer än vad du skrivit upp? Tricket är att inte bara anteckna sådant du har brist på hemma. Planera din lista på lite längre sikt istället. Om du dessutom kikar i t.ex. affärens reklamblad och på din lista lägger till erbjudanden på sådana reavaror du verkligen behöver så kan din lista bli ännu mer funktionell. Skriv också ner din budget och försök hålla dig till den summan.

Annons

 

2. Använd inte kuponger i onödan

Va? Är inte kuponger bra? – Jo, kuponger är bra om de gäller sådana saker du behöver. Men alla har vi nog varit i situationer där vi kanske köpt något på kupong bara för att det varit ett bra erbjudande… Och på så sätt trott att vi gjort ett kap, men egentligen spenderat pengar i onödan.

 

3. Kolla jämförelsepriser

Titta inte bara på vad du behöver betala för att få hem en vara. Spana även in jämförelsepriset! Det brukar finnas bredvid varans köpesumma. Jämförelsepriset är precis vad det låter som – ett sätt att jämföra priser mellan olika varor. En förpackning kaffe kostar kanske 40 kronor, en annan förpackning 45 kronor. Vilken som är billigast beror naturligtvis på hur mycket kaffe det är i respektive paket. Om man inte orkar kolla upp hur mycket varje paket innehåller och sedan själv gå igenom matteprocessen att räkna ut kostnaden per gram, ja då kan man kolla på jämförelsepriset. Beroende på vad det gäller för typ av vara kan jämförelsepriset anges i antingen vad produkten kostar per kilo, per liter, eller per någon annan jämförbar enhet.

Läs mer: Så vet du om batteriet är nytt 

 

4. Köp affärens egna märken

Det är lätt att fastna i ett visst hjulspår och handla de märken man är van vid. Men affärernas egna märken kan faktiskt hålla lika hög kvalitet och ha lika god smak som större, externa märken. Affärernas egna märken är ofta billigare, så här finns pengar att spara!

 

5. Handla inte hungrig

Detta är lättare sagt än gjort. Studier har dock visat att om man handlar när man har lågt blodsocker så tenderar man att köpa 70% mer än om man handlar när man är mätt. Dessutom är man i hungrigt tillstånd mindre benägen att bry sig om vad man väljer för produkter och köper kanske på sig onödigt dyra varor.

 

6. Planera måltider efter att du handlat

Denna devis går lite emot tipset om att göra en lista och att skapa listan på ett planerande sätt. Men, det finns en viktig sak att tänka på gällande detta. Att skapa en lista och inte bara skriva sådant du har akut brist på utan att istället planera listan, är bra. Det kan också vara bra att planera in att köpa alla ingredienser till en viss måltid – om det är en billig måltid. Men om du gillar att välja recept lite slumpmässigt, så kan det beroende på innehåll bli ganska dyrt att planera måltider och köpa alla ingredienser. Så planera i förväg – så länge du gör det enligt ett billigt förhållningssätt. Att rikta in sig på att köpa billiga varor och satsa på att skapa måltider efter vad du har, kan dock alltså också vara bra för plånboken.

Läs mer: De 10 smutsigaste sakerna i ditt hem

 

7. Leta efter reavaror

Ibland säljer affärer produkter som har något fel på förpackningen eller som håller på att gå ut, till extra billigt pris. Man kan spara en hel del pengar om man får tag på dessa varor, och många livsmedel kan t.ex. frysas in. Men – det gäller ju att inte köpa saker på måfå. Satsa på varor du behöver eller brukar använda.

 

8. Köp med mängdrabatt

Att köpa många varor och pröjsa mycket pengar kan ta emot, men hittar du produkter med mängdrabatt – se erbjudandet som en investering. Åtminstone om det gäller något nödvändigt eller något du använder ofta… Vissa saker kommer du ju alltid att behöva, exempelvis toapapper. Så om du hittar ett bra erbjudande, varför inte passa på att hamstra? Se dock upp för erbjudanden om lyxvaror eller om saker du helt enkelt inte behöver. Sådant kan vara frestande att köpa, men gäller erbjudandet något onödigt så är ju känslan av att man sparar pengar vid köp faktiskt falsk.

 

9. Köp mångsidig och billig mat

Handla varor som kan användas på många och fiffiga sätt! Ett exempel på ett sådant livsmedel är potatis. Du kan mosa, fritera, koka, klyfta eller baka dem – helt enkelt vara nästan oändligt kreativ till en låg kostnad. Vill du dessutom fylla ut måltider och göra dem matigare utan att spendera särskilt mycket pengar? Satsa på linser, bönor och andra grönsaker.

Läs mer: 8 livsmedel som kan användas som rengöringsmedel 

 

10. Ät vegetariskt minst en gång i veckan

Kött kan kosta en del, så den som äter kött kan spara pengar genom att laga vegetariskt oftare. Kanske vill du inte ge upp kött helt, men även att bara byta ut kött mot grönt en eller ett par gånger i veckan kan göra skillnad för din ekonomi.

 

Fler tips!

Frys in mat – t.ex. rester, storkok och enskilda varor.

Spendera tid på att leta efter billiga recept.

Släng inga rester. Spara till nästkommande dag och ät till lunch, eller frys in och ät någon annan dag… Även om det bara blir lite rester över efter en middag lönar det sig att spara dem – rester från flera måltider kan ju tillsammans bilda en ny hel måltid!

 

Läs mer:

10 matiga spartips

15 spartips som ger klirr i kassan

Läsarnas 13 bästa spartips

 

Text: Sara Kring

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(22)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…