Annons

Annons

Så kan du själv lindra smärtan!

Dela
(0)

Många människor lider av oförklarlig och ihållande smärta. Det kan exempelvis vara migrän, värk i leder, i mage eller underliv men också svettningar, feberkänsla, dålig sömn och onormal trötthet. Fibromyalgi är det vetenskapliga namnet på smärttillståndet, och idag vet forskarna att det kan bero på en störning i det centrala nervsystemet.

Annons

 

Fibromyalgi är vanligast bland äldre kvinnor, men även män och barn kan få diagnosen.

 

– Oftast kan man inte bli helt frisk från fibromyalgi, men det finns mycket vi kan hjälpa patienterna med för att slippa smärttopparna och kunna hantera värken, säger överläkare Jan Lindbeck, i Hemmets Veckotidning nummer 18.

 

 

5 sätt att själv lindra smärtan!

  • Akupunktur – behandling med nålar som frisätter hormonet endorfin som är kopplat till smärtlindring och välmående. Kontakta primärvården för mer information.
  • Fibromassage är massage för patienter med kronisk smärta. Läs mer på www.fibromassage.se
  • Fysisk träning som promenader, vattengympa, stretching, yoga och vibrationsträning stärker musklerna och minskar fibromyalgismärta.
  • Floating – att flyta tyngdlös i ett förslutet kärl ska minska stress, smärtor och göra det lättare att somna.
  • Ingefärsrot lindrar migrän och värk i leder. Nya studier visar att ett dagligt intag kan minska träningsvärk med 25 procent. Finns i kapsel- och pulverform i hälsokostbutiker.

 

 

Jag kan göra allt – i små doser!

När Anita Nordberg fick diagnosen fibromyalgi blev livet nattsvart. Enligt läkaren kunde hon aldrig bli bättre, däremot snabbt sämre.

– Jag grät varje dag under lång tid och skämdes för att jag inte jobbade, berättar hon.

Men mitt i allt det tunga fick hon en insikt:

– Här kan jag ju inte sitta och deppa. Livet pågår här och nu!

Hon tog kontakt med fibromyalgiföreningen och började på deras varmvattengymnastik och upptäckte att mycket av smärtorna försvann helt i vattnet! Hon hittade dessutom en skön gemenskap i föreningen, andra som var som hon och förstod hennes besvär.

– Det var en sådan lättnad att inse att jag inte var ensam. Idag har jag lärt mig att jag kan göra allt – i små doser!

 

 

Foto: Gugge Zelander, Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…