Annons

Annons

Så kan du hjälpa ditt blyga barnbarn – psykologens bästa tips!

Har du din egen blygsel i plågsamt minne, och ser historien upprepa sig när den lilla gömmer sig bakom mammas ben och har svårt att möta nya barn? Är du orolig för ditt blyga barnbarn? Så här peppar du rätt!

Dela
(37)

Foto: Shutterstock

Hemska redovisningar framför hela klassen, stora släktbjudningar då du helst tittade på dina egna skor, tvångskramar av avlägsna tanter.

Barndomsminnena skaver fortfarande mot hjärtat, och nu ser du att ditt barnbarn visst också har blivit en blyg viol.

Annons

Det är inte så konstigt eftersom blygsel faktiskt är genetiskt. Det går till och med att upptäcka på hjärnskanningar som ett nedärvt fysiskt drag i området kring hjärnans amygdala, visar studier på Harvard University i USA.

Ändå vill förstås mormor eller farmor inget hellre än att barnbarnen ska komma flygande in i ens öppna famn. Men istället möts du kanske av ett blängande under lugg,
generad tystnad och ett kroppsspråk som antyder att den lilla hellre hade stannat hemma.

Även om du själv har haft egna erfarenheter av barndomsblygsel så kan det kännas tungt och ibland väcka irritation mot föräldrarna.

”Du har klemat bort den lilla som nu inte vågar någonting. Vad ska det bli av ett sådant barn?”

Väcker andras känslor

Barnpsykologen Jenny Klefbom menar att det största problemet för blyga barn inte alltid är blygseln i sig utan att den väcker känslor hos andra.

– Blyga barn får tusen gånger höra saker som: ”Men gå fram då! Ingen kommer att vilja vara med dig om du bara sitter här och väntar.” Det är egentligen ganska kränkande att klanka ner på någons personlighet på det sättet. Men så gör vi hela tiden eftersom blygseln väcker så många reaktioner.

Som mormor eller farmor ska du inte se blygheten som ett kvitto på att er relation inte är bra, förklarar barnpsykologen. De här barnen har bara lite längre sociala startsträckor, och det är inte alltid av ondo.

– I människans långa historia har det ibland varit en överlevnadsgrej. I vissa sammanhang kan det betyda döden att rusa fram till en okänd och säga hej vid fel tillfälle. Det hade inte funnits så många blyga människor i dag om det inte hade varit ett drag som också bidragit till överlevnad.

Sedan lever vi ju i dag i ett superextrovert samhälle, och risken att bli dödad på ett cocktailparty är minimal. Men olika personligheter behövs fortfarande, säger Jenny Klefbom.

Många fördelar

Forskning visar också att blygsel även kan ge många fördelar i livet.

Blyga barn har färre vänner, men de vänskapsrelationer de får är oftast djupare och blir mer långvariga.

Försynta barn har också ofta hög integritet och hamnar mer sällan i situationen att de faller för grupptrycket att göra saker som de egentligen inte vill.

Till nackdelarna hör att blyga barn kan välja att avstå från aktiviteter som de egentligen är nyfikna på. Ett annat problem är att många tillbakadragna tolkar omgivningens peppande uppmuntran som bevis på att det är något fel på dem och att de gör sina nära och kära besvikna. Det är just här man måste vara väldigt försiktig när man försöker hjälpa ett barn att komma över sin blygsel.

– Du får försöka vara lyhörd för om det är ett barn som skulle vilja ha hjälp med att våga lite mer och till exempel lära sig strategier för hur man gör för att ta kontakt med andra. Det kan också vara så att den lilla faktiskt mår bra och är nöjd med sin lite tillbakadragna stil. Man ska inte försöka ändra på ett barn bara för att man själv önskar se en mer utåtriktad personlighet.

Aldrig med tvång

Barn har rätt att vara som de är, och ska inte tvingas in i olika aktiviteter som är tänkta att träna bort blygheten. Man kan visst resonera kring att det är viktigt för vissa unga att röra lite mer på sig, men det betyder inte att man ska tvångsinskrivas på fotboll om man inte själv vill, menar barnpsykologen.

Blygsel ska räknas som något normalt, inte som något som måste rättas till per automatik. Men ibland kan ändå blyga barn hamna i situationer där deras osäkerhet begränsar dem i livet. En stark varningssignal är till exempel om de inte vill gå i skolan. Då kan de behöva stöttning, inte minst från en lyhörd mormor eller farmor som har tid att lyssna.

– En av de viktigaste rollerna man har som mor- och farförälder är att vara den som
lyssnar på barnet, för det hinner inte alltid
föräldrarna i dag. Ofta är det så att man kan ha en lugnare och djupare relation med sitt barnbarn, eftersom man har tid, lugnet och livserfarenheten som gör att man kanske inte går i taket och vill åtgärda saker med en gång, säger Jenny Klefbom.

Eftersom det handlar om ärftliga personlighetsdrag kan du kanske också kan ge goda råd utifrån din egen erfarenhet.

Jenny Klefbom. Foto: IBL

Så peppar du den lilla att våga!

Barnpsykologen Jenny Klefboms bästa tips:

■ Först och främst, försäkra dig om att det verkligen är 
personlighetsdraget blyg det handlar om, och inte ängslighet eller någon form av ångestproblematik som kan bottna 
i att barnet kan ha negativa 
erfarenheter/rädslor som bör tas om hand.
Rent psykologiskt finns det mycket som kan misstolkas som blygsel. Blyghet är till exempel inte alls identiskt med dålig självkänsla eller dåligt självförtroende.

■  Ta också reda på om ditt barnbarns blygsel verkligen är ett problem för henne själv. Det kan man göra genom att ställa lugna frågor i stil med: ”Vill du sitta här på parkbänken med bara mig eller skulle 
du vilja leka med de andra 
barnen?”

■  Var väldigt konkret när du försöker ge råd om hur man överkommer blygsel. Säg till exempel aldrig: ”Var lite spontan och ta för dig bara!”
Inget barn kan ta till sig så generella uppmaningar. Säg istället: ”Vet du vad, ett jättebra knep är att säga hej!” Har det blyga barnet precis börjat skolan ni till exempel göra en överenskommelse om att det varje dag i skolan ska säga hej till tre klasskompisar.

Läs också:

Systrarna vann 12 miljoner!

systrarna_vann


Läs mer om:

Dela
(37)Annons


Annons

Laddar nästa sida…