Annons

Annons

Så hittar du rätt ros till trädgården!

Läs på så att du hittar en rossort som passar just din trädgård! Vi ger dig dessutom bästa tipsen för en lyckad rosplantering.

Dela
(24)

rosor

1. Gammaldags buskrosor är generellt lättodlade. De har oftast en intensiv doft och blommar en gång på högsommaren.

2. Moderna buskrosor är ofta korsningar mellan gammaldags och kinarosor med varierande egenskaper. Generellt saknar de doft men har lång blomningstid och rik färgpalett.

Annons

3. Klätterrosor skiljer sig från buskrosor genom att de har längre och vekare grenar. Men gränsen är oskarp och många kan fungera som buskrosor.

Gilla Hemmets på Facebook

4. Engelska rosor (Austinrosor) har de gammaldags rosornas doft och de moderna rosornas blomningstid och färgpalett. Passar bäst i skyddat läge i zon 1–2, vissa även i zon 3.

5. Rabattrosor är en svårdefinierad grupp, oftast avses de storblommiga, förädlade sorter som växer rakt upp med styva, kraftiga stjälkar. De flesta blommar hela sommaren sedan de väl börjat slå ut.

 

Plantera så här!

1. När du köper en ros måste du ta reda på de specifika krav som din favoritros har när det gäller jord, sol, vind och vatten. Generellt gillar rosor näringsrik jord och ett soligt skyddat läge. Är jorden mycket lerhaltig behöver den dräneras, är den sandig behöver den tillföras tyngre och mera näringsrik jord.

2. Innan du planterar ska du låta rosen suga vatten i en hink i några timmar.

3. Bearbeta jorden grundligt ner till en halv meters djup tills den blir porös och luftig. Plantan ska sättas så djupt att den hamnar 10–15 cm djupare än den stod i krukan. Gropens vidd ska vara väl tilltagen så att rötterna kan breda ut sig ordentligt.

4. Gräv en stor grop till din planta. Har det tidigare funnits rosor på platsen måste jorden bytas ut.

5. Vattna den nyplanterade rosen väl så att jorden sluter sig kring rötterna. Alla nyplanterade rosor skärs ner på våren till 10 cm.

 

Läs mer

10 rosor på 5 sätt

9 vårtips för trädgård och balkong

Plantera i korg och kruka 

 

Av Britt Mari Granath
Foto: Kira Brandt, Jes Buusmann


Läs mer om:

Dela
(24)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…