Annons

Annons

Så har Babsan förvandlat röda stugan till drömhus

Vad är väl några gungor och en rutschkana jämfört med en hel djur- och nöjespark som sin barndoms lekplats? För unge djurvännen Lars-Åke Wilhelmsson var det en dröm att bara kunna hoppa in genom hålet i stängslet och befinna sig mitt i händelsernas centrum i Furuviksparken. Här överraskade han Zarah Leander, planerade att rymma med en elefant, testade dansbanorna, smugglade hem marsvin och fick också sitt första jobb som 9-åring.

Dela
(1)

18
Visa bildspel

/
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
Lars-Åke Wilhelmsson
...
Visa mer


Den krokiga vägen genom skogen blir smalare och vi undrar om vi verkligen har kommit rätt. Men det har vi. Vi känner igen honom även utan den berömda rosa peruken och lösögonfransarna. Babsan, glittret och glamouren ligger kvar på divanen hemma i lägenheten i Stockholm. I sommarhuset är det den jordnära och ledige Lars-Åke Wilhelmsson som kopplar av.

Annons

—Välkomna till mitt paradis! hälsar Larsa, som han kallas av familj och vänner.

—Det finns bara en sak som stör mig här uppe, säger han och tömmer en stor mackapär – en myggfångare!

De döda småkrypen betraktas med stor tveksamhet av hunden Bristol, Lars-Åkes sambo och hans tredje borderterrier.

Myggen hade han gärna klarat sig utan men annars är Furuvik, en mil öster om Gävle, platsen i hjärtat. Här växte han upp med skogen, Furuviksparken och det öppna havet som närmsta grannar.

Från den stora terrassen har Lars-Åke en sagolik utsikt över sjön Trösken. På uteplatsen finns både badtunna och en pool som värms upp med solfångare, allt för att ta vara på sommarens magi.

—Där borta växte jag upp, säger han och pekar bortåt skogen, och den här stugan köpte jag och pappa gemensamt för många år sedan. Då var det ett litet och ganska nergånget trähus, som med åren har fått växa bit för bit.

Har fortsatt att bygga till

Pappa Åke, som hade bilverkstad, var händig och Lars-Åke läraktig. Medan far och son byggde skötte mamma Kerstin och syster Monica trädgården.

—När pappas krafter tynade tog jag över huset och fortsatte byggandet. Jag har alltid sparat pengar under hektiska arbetsperioder och satsat dem i nya projekt. Jag älskar både att rita och att bygga. Att ta i och få skit under naglarna får mig att varva ner och må bra.

Tornrummet på ovanvåningen skapade han för After Dark-pengarna, köket renoverades efter Söndagsbingo och sovrummet fick ett lyft tack vare Git Gay-stipendiet.

Hit kommer han allt oftare, året runt.

—Jag stortrivs här och umgås mycket med mina vänner, min syster och hennes familj och ibland med min man när han är hemma i Sverige.

Lars-Åke gifte sig med bästa vännen Jonathan Salminen i fjol.

— Äktenskapet kom till för att min pensionsförsäkring skulle gå till någon jag tycker om, om jag skulle dö innan jag fyllt 60, förklarar Lars-Åke medan Bristol börjar bli lite otålig där han sitter i husses famn.

Vi beger oss ut den korta vägen till Furuviksparken.

—Här lekte vi jämt, syrran, jag och kompisarna, tills gatlyktorna tändes – det var vår signal för att det var dags att kuta hem och äta middag.

Det var också här som unge herr Wilhelmsson fick sina första yrkesdrömmar. Han skulle bli djurskötare!

—Här fanns en elefant som stod fastbunden och alltid såg så ledsen ut. Jag hälsade på honom varje dag och planerade att befria honom. Vi skulle rymma tillsammans. Det var vi två mot hela världen, säger Lars-Åke och skrattar vid minnet.

Djurvän har han alltid varit, men trots att familjen hade både hund och andra smådjur ville han gärna ha fler.

—Jag smugglade hem några marsvin under jackan, tänkte bara låna dem lite. Men pappa kom på mig och dagen efter följde han med mig till parken och berättade att den skamsne sonen skulle lämna igen några djur. Det lärde mig att aldrig ”låna” någonting igen!

Furuviksparken blev så småningom även Lars-Åkes första arbetsplats. När han var 9 år skulle det röjas för en ny camping och för 4,50 i timmen fick han sitt första jobb.

Han blev kvar tills han fyllt 17, fast uppgifterna växlade.

—Jag växlade mynt till radiobilarna, skötte om schimpanserna, var karusellförare och lottförsäljare. Fast det fick jag snabbt sparken från. Jag var showig redan då och hojtade ”kom och köp finfina lotter, vinst varje gång”. Det stämde ju inte och när folk fick nitlotter kunde de vara lite syrliga…

Annat gick bättre, som att skrämma slag på folk! En midsommar när massor av människor väntades till parken krånglade plötsligt det tekniska i spöktåget, en av huvudattraktionerna, så gastarna hoppade inte fram.

—Då fick jag rycka in som levande spöke. Det var tur att jag inte skrämde ihjäl någon! Stamgästerna visste precis var figurerna skulle dyka upp, men när jag hoppade fram och skränade på helt andra ställen blev de livrädda på riktigt, säger Lars-Åke och fnissar vid minnet.

Solen strålar ikapp med husse och hund som sätter kurs mot det stora blå, Furuskär. Klipporna vetter ut mot det öppna azurfärgade havets vågor, mot Åland och Finland.

—Det här är sommaren när den är som bäst, säger Lars-Åke.

Smet in till Zarah

Tillbaka i parken talar han ivrigt om härliga minnen från scenerna och dansbanorna som tidigt inspirerade honom.

När kompisarna lyssnade på pop och hårdrock snurrade Hugo Strasser och tyska dansorkestrar på Larsas skivspelare. Zarah Leander var störst och lyckan var stor när hon kom till Furuvik.

Trots att det var strängt förbjudet att besöka Die Leanders loge var unge herr Wilhelmsson bara tvungen att försöka. Han knackade försynt, steg på och där satt stjärnan med sina långa, röda naglar och en strumpa på huvudet. Peruken stod nedanför på sminkbordet.

—Hon blev nog lite chockad av att se en pojkspoling där, men jag fick min autograf!

Redan som liten älskade Lars-Åke att showa och sjunga. Mormor Alfild hade lärt honom att dansa och tagit med den lille knatten på gammeldansgillen. Klädintresset kom också tidigt eftersom mammas symaskin alltid stod framme. Lakan och gamla gardiner förvandlades till färgglada skjortor och byxor som ingen annan på skolan hade.

—Jag älskade att sy, experimentera och klä ut mig, säger Lars-Åke och berättar att han aldrig blev mobbad, trots att han hade andra intressen än kompisarna.

—Däremot blev jag nerslagen två gånger för att jag dansade så bra. Alla killar uppskattade inte att jag fick dansa med så många tjejer…

Debuterade på taket

Det var alltid full fart. Lars-Åke sjöng i ungdomskör, spelade teater, tävlingssimmade, gick på dansskola och började tävlingsdansa i tidiga tonåren. Tillsammans med danspartnern Monika Åsell blev han juniormästare i tango och vals och kom femma i SM i jitterbugg.

—Titta, där på vedbodstaket höll jag mitt allra första uppträdande för familj och vänner, säger Lars-Åke när vi besöker hans barndomshem med adressen Rönningen 259.

Mycket är sig likt i vedboden som en gång var hans loge.

—Jag fick blodad tand och fortsatte mina playbackföreställningar där jag mimade, steppade och uppträdde som Elvis och Marilyn Monroe.

I Gävle mötte Lars-Åke Hans Marklund och Kenny Lexén och tillsammans startade de dragshowgruppen Surprise Sisters. De flyttade snabbt vidare till Stockholm.

—Vi var fräcka som tusan på scen, men ovanligt snälla bakom den. Visst kunde det bli en öl emellanåt, men lyckligtvis höll jag mig borta från både sprit och knark, berättar Lars-Åke.

När blondinen Baby Doll (från Surprise Sisters) skulle vara med i ett direktsänt tv-inslag glömde programledaren helt bort artistnamnet och hittade i stället på ett eget namn. Det var så Babsan föddes, berättar hennes alter ego innan vi avslutar dagen hos Lars-Åkes syster Monica Håkansson. Syskonen står varandra nära och Monica har också sinne för det sköna. Trädgården är en prunkande oas och terrassen smakfullt inredd.

—Det var här min artistkarriär inleddes när jag lärde mig att ge mig ut i dansens virvlar, säger Lars-Åke och berättar att villan en gång var hans mormors och morfars.

 

 


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…