Annons

Annons

Så hanterar du skilsmässan

Att gå skilda vägar från ett förhållande är sällan ett enkelt beslut, och precis som alla relationer är varje separation unik. Vår relationsexpert Maria J Bratt svarar här på frågor om skilsmässor och ger tips på hur du kan gå vidare.

Dela
(0)

Så hanterar du skilsmässan

Maria

Maria J Bratt.

Det finns många olika skäl till varför ett förhållande inte fungerar och varför man väljer att gå skilda vägar, men gemensamt för de som separerar är att man måste lösa en hel del problem: ekonomiska, juridiska, praktiska och känslomässiga.

Annons

– Man behöver inte klara allt själv, det finns hjälp att få. Ja, det kan till och med vara en fördel att en tredje part hjälper till att hitta lösningarna, säger Maria J Bratt, socionom och familjerättsexpert som svarar på frågor om relationer i Hemmets Veckotidning.

Hon berättar att en vanlig orsak till skilsmässa är den ojämna arbetsfördelning som fortfarande råder i många förhållanden, det är oftast kvinnan som drar det tyngsta lasset med ansvar för hem och barn. Men kanske kan man hitta en lösning på det problemet utan att det behöver gå så långt som till separation.

– Jag tycker att man ska prata om det här och vara öppen med att det inte fungerar. Man kan också få hjälp av kommunens familjerådgivning med detta.

Omkring 60 procent av separationerna tar kvinnan initiativ till, mannen står för 20 procent och 20 procent är ett gemensamt beslut.

– Kvinnor har ett annat fokus på relationer och är mer benägna att göra något om relationen inte fungerar. Ofta kan kvinnan ha funderat på att separera länge utan att mannen vet om det. Generellt kan man säga att kvinnor mår sämre innan skilsmässan och bättre efteråt, medan det är tvärtom för männen, säger Maria.

 

Sex månaders betänketid

När man väl har bestämt sig för att skiljas/separera kan det vara bra att få hjälp utifrån. Förutom kommunens familjerådgivning finns också hjälp att få av kurator på vårdcentralen.

– Kuratorn är bra på att hänvisa till rätt instanser i samhället, tipsar Maria.

Om man är gift måste man ansöka om skilsmässa vid tingsrätten, vilket innebär en betänketid på sex månader om man har barn under 16 år. Är man sambo och vill separera behövs ingen juridisk process.

– Är man gift måste en bodelning göras enligt lagen. Det är alltid bra att ta hjälp av en advokat vid bodelningen så att man får det man har rätt till och inte blir lurad av sin partner, tycker Maria.

Om man har barn är det förstås viktigt att hitta en lösning för hur vårdnaden ska fungera. Även om man inte längre är ett par och inte vill ha med varandra att göra ska man fortsätta att vara föräldrar i många år.

– Därför måste barnen vara prio ett. Om det har varit bråk och konflikter i förhållandet tidigare kan dessa späs på i samband med separationen då det ofta är starka känslor inblandade. Då kan det också vara bra att ta hjälp utifrån. Alla kommuner erbjuder samarbetssamtal för skilda föräldrar, säger Maria.

Kan man trots detta inte komma överens blir det tingsrätten som får döma i en vårdnadstvist mellan föräldrarna.

 

Stor förändring i livet

Mitt i allt som ska lösas juridiskt, ekonomiskt och praktiskt finns de egna känslorna att ta itu med och bearbeta. För de allra flesta är en separation en stor kris som vänder uppochner på livet. Sorg, ilska, besvikelse och skam kan vara vanliga känslor.

– Det är viktigt att man har någon man kan prata med. Det kan vara en vän eller en kollega eller så kan man söka professionell hjälp, säger Maria.

Hon påpekar att man måste få sörja förhållandet som tagit slut och låta det ta tid. Det är en stor förändring i livet som man måste acceptera och finna sig till rätta i.

– Det kan kännas som att man bara vill dra täcket över huvudet och inte gå upp ur sängen över huvud taget. Det kan man få göra ett tag, men samtidigt är det viktigt att inte isolera sig. Försök att göra roliga saker, träffa vänner, äta gott, göra en resa eller motionera.

 

 

Hur gör man?

Om du vill skilja dig ska du ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt din kommun tillhör. Din tingsrätt hittar du på www.domstol.se. På hemsidan finns information om hur det går till att skiljas och du kan också ladda ner blanketter för skilsmässoansökan.

När ett äktenskap tar slut ska bodelning göras. Vid ett samboförhållande som tar slut kan en bodelning göras om någon av samborna begär det. Om man inte kan komma överens kan man ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Mer information om bodelning finns på www.domstol.se och www.skatteverket.se.

 

 

Har jag råd att skilja mig?

Hur blir ekonomin om du separerar? Vilka bidrag har du rätt till? Kolla på:

www.konsumentverket.se

www.forsakringskassan.se

 

 

Läs mer

Lailas man fick barn med en annan  

Jag gifte mig med en charmig sol-och-vårare 

Gunilla blev lämnad när barnen blev sjuka

 

Av Anette Bülow

Illustration: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…