Annons

Annons

Så gör SVT om ”Morgonstudion” – efter kritiken

I höstas ersattes “Gomorron Sverige” av det mer moderna “Morgonstudion” i SVT. Men bara månader efter starten görs programmet om – igen.

Dela
(87)

De senaste åren har SVT märkt av att TV4:s ”Nyhetsmorgon” vunnit allt fler av tv-tittarna. Som ett svar på den hårdnande konkurrensen valde SVT därför att under hösten ge sitt morgonprogram ett rejält ansiktslyft. Programledare byttes ut och programmet fick en mer nyhetsbetonad inriktning.

Annons

Karin Magnusson, André Pops, Carolina Neurath och Pelle Nilsson i SVT:s ”Morgonstudion”. Bild: Janne Danielsson/SVT

Men omgörningen togs inte särskilt väl emot. Kritiken mot tempot, ämnena och tv-studion lät inte vänta på sig, skriver Dagens Nyheter. Och enligt tidningen har inte ”Morgonstudion” lyckats ta igen försprånget som ”Nyhetsmorgon” i TV4 hade tittarmässigt.

Jämfört med tittarsiffrorna under ”Gomorron Sveriges” tid, har man bara lyckats marginellt bättre med ”Morgonstudion”.

Fler väljer TV4

Jan Helin, programdirektör på SVT, säger till Dagens Nyheter att även om målsättningen varit att behålla samma tittarantal som med ”Gomorron Sverige”, märker man att nya tittare tenderar att välja TV4 framför SVT.

Jan Helin, programdirektör på SVT. Bild: Lasse Allard/Aftonbladet/IBL

– Ökningen går i större utsträckning till TV4 än vad den går till oss. Det verkar finnas ett mönster där vi tar räckvidden såsom planerat, medan den som har mer tid går till ”Fyran”. Det där jobbar vi med. Det är en sund konkurrens och hälsosamt att det finns fler. Men vi är nöjda eftersom vi har samma räckvidd som ”Gomorron Sverige”, säger han till tidningen.

Jan Helin: ”Större lugn”

Trots det uppger Jan Helin att SVT tagit till sig av kritiken som riktats mot programmet av tyckare och tittare. Nu är förändringar på gång.

De nyhetsuppdateringar som nu sänds kvart i och över ska flyttas, och kanalen ska också försöka få ner tempot i sändningarna.

– Det var rätt av teamet att borra ned sig i kärnan av ett nyhetsformat, men i början packade vi in för mycket på för korta slottar. Förutom att ta bort nyhetsinsitten har vi också gett mer och längre tid för varje ämne för att skapa ett större lugn i programmets skiften.

Läs mer:

Årets julkalender i SVT: Storm på lugna gatan


Läs mer om:

Dela
(87)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…