Annons

Annons

Det gör du med dina ”gamla” pengar

1-kronan och femman är snart ett minne blott. I sommar blir flera "gamla" mynt och sedlar ogiltiga. Så här gör du för att rädda pengarna.

Dela
(59)

Två månader kvar innan dessa mynt och sedlar blir ogiltiga som betalningsmedel. Bild: Riksbanken

Även om kontanthanteringen i samhället blivit mindre och mindre finns det fortfarande oerhörda mängder sedlar och mynt i omlopp. Och i och med att Riksbanken har släppt nya sedlar och valörer vill man ha in de gamla.

Annons

När kontantutbytet inleddes i oktober 2015 räknade Riksbanken med att det fanns motsvarande 800 kronor per svenskt hem i ”gamla” sedlar och mynt. Och de upphör att gälla som betalningsmedel 30 juni.

Runt 15 miljarder kronor i omlopp

I slutet av april gjorde Riksbanken en summering av läget. Då fanns äldre mynt (1-,2- och 5-kronor) till ett värde av runt två miljarder kronor kvar i svenska kavajfickor, soffor och byrålådor. Samtidigt fanns äldre sedlar (100- och 500 kronor) värda 13 miljarder kronor i omlopp.

– För att vara säker på att inte ha kvar pengar när de är ogiltiga bör man agera nu och inte vänta till sista veckan. Butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder sedlar och mynt på en och samma gång. Om man har mindre belopp är det enklast att betala med sedlarna och mynten, annars går det bra att sätta in dem på ett bankkonto, säger Christina Wejshammar, chef för av-delningen för betalningssystem och kontanter.

Växla in

Fram till 30 juni går det så klart bra att handla för mynten och sedlarna. En annan variant är att sätta in dem på bankkontot. På myntkartan.se finns en förteckning av bankkontor, butiker och växlingskontor som tar emot mynt.

Även om sedlarna blir ogiltiga 30 juni så går de att sätta in på banken fram till 30 juni 2018. Riksbanken kan också ta emot ogiltiga sedlar oavsett utgångsdatum. Det kostar dock 100 kronor och kräver att man redogör var pengarna kommer från.

För de gamla mynten finns en respit på två månader efter 30 juni då de går att sätta in på bankkonto. Därefter blir mynten värdelösa.

 

Läs också:

5 kul fakta om våra nya sedlar

Här är våra nya pengar


Läs mer om:

Dela
(59)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…