Annons

Annons

Så gör du julens finaste kransar!

En krans på dörren är en trevlig jultradition som ger en välkomnande känsla till ditt hem. Här visar vi hur du själv kan göra stämningsfulla arrangemang – allt från en enkel bukett till en egen krans av naturmaterial.

Dela
(189)

Inspiration till din krans

1. Duka ett bord med härliga vintergröna kvistar av en, olika sorters gran, järnek, mossa, idegran, äpplen och julkulor! Nu har du grunden till dina kransar och juldekorationer. Välj och vraka och låt inspirationen flöda!

Annons

Så gör du julens finaste kransar!

2. En krans behöver inte alltid sitta på ytterdörren utan är också väldigt fin att hänga i ett fönster. Ska kransen användas inomhus kan man använda torktåliga material, exempelvis mossa och ädelgran. De vita blommorna är gjorda av riktigt tjockt ullsnöre som rullats ihop till rosor och sedan fästs med dekorationsnålar. Material finns att köpa i blomsteraffärer. Tips! En bra idé är att dekorera din krans med en doftande hyacint. När den har blommat över är det bara att byta den mot en ny, så kan du njuta av kransen riktigt länge.

Så gör du julens finaste kransar!

3. Enklaste dörrprydnaden gör du som en bukett som får hänga upp och ner! Vi har använt olika sorters gröna kvistar och avslutat det hela med en glad röd rosett.

Så gör du julens finaste kransar!

4. Den ljusa fönsterlaven, vintergröna kvistar och olika sorters kottar ger en härlig skogslik känsla. Kransen passar lika bra på dörren som ute i naturen.

5. En tunn krans är enkel att göra av ett stegformat armeringsjärn som heter bistål. Det kan köpas i färdiga längder i bygghandeln. Klipp till rätt storlek, böj till en krans och sätt ihop den med spoltråd. Blanda olika sorters vintergröna kvistar att binda runt kransen och dekorera med små grankottar och små prydnadsäpplen.

Så gör du julens finaste kransar!

6. Om du vill skapa själv utan att binda en egen krans köper du förstås en färdigbunden på torget. Vår är gjord av buxbom. Dekorera den med pynt i en enhetlig färgskala. Fäst pyntet på kransen med limpistol.

Så gör du julens finaste kransar!

 

Så gör du en egen krans

Den här beskrivningen kan du använda för i princip alla kransar du vill göra. Ska kransen hänga mot en dörr koncentrerar du pyntet till en sida. Ska kransen hänga synlig från flera håll behöver du linda buketter runt hela stommen.

Det här behövs: Olika sorters naturmaterial som tex idegran, lav, buxbom, mossa, tuja, en eller ädelgran, halmstomme och spoltråd, limpistol och sekatör, dekorationer som tex kottar, bär, kulor och små äpplen.

 

Gör så här:

1. Fäst spoltråden i halmstommen.

2. Gör små buketter av de olika materialen.

3. Linda fast buketterna på halmstommen så att de hela tiden täcker förra bukettens stjälkar. Dra åt hårt med spoltråden så blir kransen hållbar.

4. När buketterna täcker hela kransen kan man göra ett snyggt avslut genom att sticka in de sista stjälkarna under den första bukettens kvistar.

5. Fäst tråden på baksidan. Gör en ögla för upphängning.

6. Limma eventuellt på kulor, bär, kottar eller små äpplen.

 

5 bästa till kransen

Växter: Buxbom, idegran, mossa, rödgran och nobilisgran.

Pynt: Kottar, kanel, äpplen, grenar och band.

Verktyg och tillbehör: Halmstomme eller tunn stålstomme, (bistål som är ett armeringsjärn från byggvaruhuset), sekatör, grön spoltråd, limpistol och dekorationsnålar.

 

Tips! Börjar kransen se lite ledsen ut? Ge den en lätt dusch med en blomsterspruta så piggnar den till!

 

Läs mer:

5 vackra julgrupper och smarta DIY-tips

4 roliga pyssel i vinter

15 heta kaktusfakta

 

Styling: Helena Strengbom

Text: Carro Wendt

Foto: Anna Jeppsson


Läs mer om:

Dela
(189)Annons


Annons

Laddar nästa sida…