Annons

Annons

Så förvarar du ägg på bästa sätt

Ägg innehåller massor av nyttiga näringsämnen, och kan varieras till oändlighet i både matlagning och bakning. Med rätt förvaring kan de dessutom hålla riktigt länge.

Dela
(0)

I Sverige älskar vi ägg. I genomsnitt äter vi ett halvt ägg om dagen, men under påskhelgen kulminerar konsumtionen. På påskafton räknar branschorganisationen Svenska ägg att att det går åt hela sex miljoner ägg i timmen i Sverige.

Annons

Ägg är fullproppade med nyttigheter. Bild: IBL Bildbyrå

Och ägg är bra för oss. De innehåller inte bara massor av protein, utan också nyttiga vitaminer, järn och selen. Äggula är också rikt på kolin, ett ämne som bland annat är känt för att höja prestationsförmågan, förbättra minnet och motverka cancer. En enda äggula ger dig 25 procent av dagsbehovet av kolin.

Ibland hör man att ägg är farligt, på grund av höga kolesterolhalter. Enligt Livsmedelsverket stämmer det inte – de allra flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. För personer med förhöjda kolesterolvärden kan kosten behöva regleras, det ger i så fall vården råd om.

”Ju äldre ägg, desto mer luft”

Det bäst före-datum som står tryckt på äggförpackningen gäller för ägg som förvaras i rumstemperatur. Men om man sätter in äggen i kylen förlängs hållbarhetstiden med flera veckor, enligt Livsmedelsverket.

Om du är osäker på om ett ägg är dugligt att äta, tipsar Allers matredaktör Sandra Palmqvist om det här knepet:

– Du kan se om ett ägg är gammalt om du lägger det i vatten. Ju äldre ägget är, desto mer luft finns det in det. Är ägget gammalt flyter det. Men ägg håller längre än vad man tror, så använd sunt förnuft, säger hon.

Går bra att frysa ägg

När ägget åldras blir också gulan lösare. Genom att smaka och lukta på ägget kan man också ta reda på om det blivit skämt och bör kastas, enligt Svenska ägg.

Har du äggvitor över? Frys in dem! Bild: IBL Bildbyrå

Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan frysas in. Testa att frysa in dem i isbitsformar, då är de enkla att ta fram efter behov. I frysen håller de ungefär sex månader. Tina äggulorna och -vitorna i en övertäckt skål i kylen.

Unna dig något fint – stötta bröstcancerforskningen

Under hela oktober skänker vi 10 % av försäljningen på utvalda produkter i vår webbutik BRÖSTCANCERFONDEN som administreras av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Se alla utvalda produkter här

Läs mer:

Så här förvarar du potatis på bästa sätt


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…