Annons

Annons

Så fixar du en jul utan stress

Dela
(0)

Jul utan stress, beställare: Pernilla Björnör Hydén

Städhysteri och julklappshets! Alla vill ha en fridfull jul, men vem blir inte stressad av krav, förväntningar eller motstridiga viljor? Linnea Berglund och hennes familj har skapat en avslappnad jul där knytkalas och gott om tid att bara vara står överst på önskelistan. En riktig raggsocksjul…

Annons

När Linnea Berglund, 35, växte upp kunde hon känna de vuxnas stress i magen och önska att julen var över. Då hon själv blev mamma bestämde hon sig för att göra annorlunda. Hon har skapat en avslappnad jul där värdinnan och gästerna hjälps åt. Alla som ställer upp på det är välkomna!
– För mig handlar julen om några dagar helt fria från måsten, då man lägger bort mobiler och datorer och sätter sig ner och umgås, säger hon. Vi ger hästarna lite extra gott, vi går runt och myser i koftor och raggsockor. Vi kryper upp i soffan och jag berättar för vår dotter om tomten. Alla som kommer tycker det är jätteskönt, de pustar ut, alla bara är.
I advent träffas de som ska vara med, bakar lussekatter, gör godis och planerar vad som ska finnas på julbordet. Sedan delar de på jobbet. Linnéa står för skinkan, hennes mamma för köttbullar och Janssons frestelse och Linneas bror för vörtbröd och dricka.
– På julafton förväntas alla hjälpa till och de tycker det är okej eftersom de får vara hos oss. När man uppmärksammar folk på det vill de inte slita ut någon annan!

Linneas make var först tveksam till upplägget.
– Då sa jag att om han ville ha det på något annat sätt fick han ta över ansvaret och fixa allting, och det var han inte intresserad av.
Linnea vill inte ha någon julklappsorgie. Men hon vill inte heller att dottern, som blir sällskapets enda barn, blir överöst med julklappar medan ingen annan får något.
– Vi brukar ge något större till vår dotter, plus några småsaker. Utöver det köper vi tre julklappar för högst 200 kronor stycket: en till mina föräldrar, en till min bror och hans flickvän och en till min mormor. De andra gör likadant. Min man och jag ger inte varandra något, vi brukar i stället ta en hotellnatt efter jul. Det är avkoppling och vi behöver inte fler prylar!

Är det bara din sida av släkten som kommer?
– Ja, när vi fick barn bestämde vi oss för att fira varje jul hemma för att vår dotter ska slippa flänga runt. Min mans föräldrar, som bor tjugo mil bort, tittade lite snett i början. Skulle de inte få fira jul med sitt barnbarn? De tyckte att man i alla tider firat vartannat år hos föräldrarna, men jag svarade: ”Så gör inte vi. Vi är glada om ni kommer, men har full förståelse om ni hellre vill vara hemma.” Vi brukar åka dit över nyår i stället. Alla juldagarna är vi kvar hemma och fortsätter slappna av. Vi springer inte på reor, utan brukar ta en tur i skogen med hästarna.

Många skulle nog vilja ha din förmåga att sätta gränser!
– Det tror jag också! Många kompisar är ju helt sönderkörda innan jul. De sliter sitt hår över alla måsten och säger saker som: ”Nu är den förbannade julen här igen, kan den inte bara vara över!” Då har man missat hela grejen, tycker jag. Julen ska vara rolig, den har inget med stress eller krav att göra och man har ett eget ansvar att sätta stopp! Som mamma är man en förebild. Vill man verkligen visa sina barn att det är okej att låta sig slitas ut? Det är just för att vi ska kunna ha den här mysiga julen som jag sätter gränser. Folk ska inte vara rädda för att göra det. Jorden går inte under, släkten säger inte upp bekantskapen!
Jul utan stress, beställare: Pernilla Björnör Hydén

Så fixar du julen utan att slå knut på dig själv
* Sänk ambitionsnivån och ha inte för höga krav på dig själv. Våga dra i nödbromsen och säg nej.
* Ha knytkalas där gästerna får bidra till julbordet. Köp färdigt, allt måste inte vara hemlagat.
* Planera inte in för mycket till juldagarna. Efter stressiga perioder är det viktigt med återhämtning.
* Bryt gamla vanor. Kanske är det ett alternativ att åka bort och fira jul…
Av Maria Widholm Foto: Julia Sjöberg

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Hemmets nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

LÄS MER: Tröttheten tog över mitt liv

LÄS MER: Vad kan du om julen? Testa dig i vårt quiz!

LÄS MER: Sara lät tiggaren Felicia flytta in


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…