Annons

Annons

Så firar Babben påsk

Påsk betyder Gotland för Babben. Men sedan något år är hon en kluven kvinna...

Dela
(19)

Så firar Babben påsk

Påsk! Det betyder Gotland för mig.

Jag vet, många tror fortfarande att jag bor permanent på ön men så är det tyvärr inte. Eller – tyvärr och tyvärr – jag är en praktiskt lagd person och insåg tidigt att mycket av det jag ville göra fanns det mer av på fastlandet.

Annons

Men några veckor om året är vikta åt ön och de är heliga. Två av dessa förlägger jag till mitten av augusti. Då åker jag till familjens stuga på Östergarnslandet och bara är. Sensommaren på ön är ljuvlig; varmt i luften och i badvattnet, fantastiska kvällspromenader längs Östersjön där horisonten ibland suddas ut i ett enda stort blå. Lite lugnare i affärer och på fiken är det också, man slipper stångas med högljudda Stockholmare överallt.

Gilla Hemmets på Facebook

Varför pratar förresten Stockholmare så högt? Trots att jag bott hos dem i snart trettio år slutar jag aldrig att förundras. Det är verkligen ett fenomen, man hör dem över hela affären. Kanske är det därför många tycker att de är stöddiga? Kanske skulle de bli mer omtyckta om de inte klev in på det lokala bageriet och trumpetade: HITTAR VI SURDEGSBRÖD HÄR SKA VI NOG HA EN JÄVLA TUR!

Och så påsken. Traditionellt har vi gemensam storstädning av vårt stugområde på långfredagen, då sluter nästan alla upp. Man passar på att kratta egna tomten, forsla bort nedblåsta grenar och rensar tillsammans strand och allmänning från polska plastförpackningar och ölburkar med kyrilliska bokstäver.

En del av vårstädningen som inte är så kul är att någon måste klättra upp på stugtaket och borsta bort de tusentals barr som samlats där under vintern. Det är gott om tall och gran runt huset och de skräpar otroligt under ett år. När pappa levde brukade han göra jobbet, numera blir det ofta min särbo som får vingla uppför stegen medan jag skämtsamt säger:

—Sist in – först ut!

Men sedan något år är jag en kluven kvinna. Jag har ju mitt nya fritidshus utanför Enköping att ta hand om också. Påsken måste räcka även till det.

Om stugan på Gotland har en naturtomt som sköter sig själv bara man krattar en gång om året så är det tvärtom på fastlandet. Grusgångar, gräsmattor och över tjugo rabatter med perenner! Allt är fixt och färdigt men det tar en hel del mantimmar att klippa ner visset, gå en holmgång med kirskål och parksliden (jag var väldigt förtjust i den fina ”bambun” tills jag började läsa om den på olika trädgårdsforum) och kanske påta ner några egna lökar i jorden. Inte för att det behövs, men roligt i alla fall.

Min förra sommar i nya huset gick ju helt till spillo, jag låg i stället kvar hemma i stan och hade foten i fleecestövel, men i år tänker jag inte missa min blommande trädgård. Kanske ger jag mig till och med på att odla några grönsaker.

Jag har lovat mig själv att inte bränna ut mig på trädgårdsskötsel, men lite grönkål och bönor sköter sig väl nästan självt? Tomater törs jag däremot inte, de dör ju bara man tittar bort när de är små.

Varför är inte allt lika enkelt att odla som rabarber och ringblommor? En plantering räcker livet ut.

 

Här hittar du fler av Babbens krönikor. 


Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…