Annons

Annons

Smarta knepet som håller liv i amaryllisen länge

Tycker du också att amaryllisen ofta slokar för snabbt i vasen? Bara lugnt, det finns ett knep som gör att den står sig riktigt länge. Så här gör du.

Dela
(154)

amaryllis skötselråd

Lär dig världens bästa skötselråd för amaryllis och se fram emot en blomma som står sig riktigt länge. Bild: Shutterstock

 

Amaryllisen tillhör julens vackraste blommor men som snittblomma har en tendens att se trött och uppgiven ut alltför snabbt.

Under julen vill vi gärna pynta hemma med den fina växten men tyvärr tappar den sin fina form alltför snabbt. Anledningen är att amaryllis har en lång och ihålig stjälk som inte är så bra på att suga upp vatten.

Världens enklaste skötselråd för amaryllis

Blomsterhandlarna verkar dock inte ha några större problem med att få blommorna att stå ståtliga och fina. Stjäl deras teknik och se fram emot en snittblomma som står sig riktigt länge!

Annons

Gör så här

Stick ett litet hål högst upp på stjälken, precis under blomman, med en liten nål.

Sätt därefter blomman i en hink med vatten så att den suger upp så mycket som möjligt. Spetsa öronen; när vattnet sugs upp genom stjälken sipprar luft ut genom hålet och det är inte otänkbart att amaryllisen ger ifrån sig ett pipande ljud.

Sätt fingret över öppningen i stjälken längst ner så att vattnet inte sipprar ut när du flyttar blomman från en vas till en annan.

Fynda i vår butik: Favoriter till jul


Amaryllis Sweet Nymph
Letar du efter en amaryllis med det lilla extra till julen - då måste du bara köpa denna! Sweet Nymph är en ljuvlig amaryllis med fyllda blommor i rosa med tydlig mörkrosa ådring och ljusare kanter. Detta är en kortare sort, så man behöver inte oroa sig över knäckta stjälkar då den blir ca 30-40 cm hög. Den får normalt 2-3 blomstänger som avlöser varandra under en blomtid på 6-10 veckor. Sweet Nymph utvecklades av Ton Peter van Nieuwkerk, som är en mästare på att förädla fyllda amaryllisar.

Gå till shoppen

Kronljus LED 2-pack
Ett set om två snygga LED kronljus i äkta vax. Ljusen är mycket verklighetstrogna och ger ifrån sig ett varmt härligt sken från en låga i ständig rörelse. Lågan drivs av en magnet och upplevs som äkta stearinljus. Dessa ljus har flera fördelar; de tar inte slut, du riskerar inga bränder och du kan ha dem tända över natten och när du inte är hemma. Eftersom ljusen är i vax bör de ej stå i direkt solljus. TIPS! Perfekt att ha i ljuskronan då de ej sotar ner och du kan tända och släcka dem med tillhörande fjärrkontroll.

Gå till shoppen

Text: Malin Perlheden, Allers.se

Källa: Land.se

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(154)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…