Annons

Annons

Så får du rosorna att trivas

Rosor är det underbaraste som finns. Följ med till en trädgård där passionen lever! Hos Lars-Ove och Sonja Kjellsson i Höganäs handlar trädgård om att njuta av rosblomningen. Här är deras bästa tips för att få rosorna att trivas.

Dela
(151)

3
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Det var dofterna som fick Lars-Ove Kjellson i rosornas grepp redan när han var pojke. De fanns hos farmor och farfar, hos morfar trädgårdsmästaren och i föräldrarnas trädgård.

Annons

– Rosdoft är något alldeles speciellt, en mycket komplex sammansättning av olika dofter. Kanske är mitt intresse bara en nostalgi, ett minne av barndomens dofter, funderar han.

Redan i sin och hustrun Sonjas första trädgård odlade Lars-Ove rosor, men det var inte förrän barnen flyttat ut och det nya huset köptes för tjugo år sedan som intresset tog fart på allvar.

– Jag började lite försiktigt med en rabatt här och en där, men ganska snart insåg jag att det behövdes en plan, säger han.

De gamla gångarna blev stommen. Här byggdes den stora pergolan och ett trädäck med ytterligare stöd för höga rosor. Lars-Ove är förtjust i klätterrosor som ger ett överdåd av blommor under några veckor i juni–juli. Framför pergolan har han planterat buskrosor som ger blomning i ansiktshöjd och framför dem lägre rabattrosor. Tripp trapp trull-tricket ökar mängdkänslan och även om trädgården rymmer ett 80-tal olika sorters rosor, upplevs de som ännu fler. Eller så är det alla de härliga rosendofterna som gör en glädjerusig och lite yrslig och nästan får en att gå vilse bland alla olika doftnoter av myrra, citrus, friska äpplen och något annat ljuvligt, men obestämbart.

 

Läs mer: Så håller snittblommorna längre


Läs mer om:

Dela
(151)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…