Annons

Annons

Så får du rosorna att trivas

Det är lätt att bli besatt av rosor. David Carlson i Falsterbo vet. I hans trädgård växer hundratals olika gammaldags sorter. Och det doftar magiskt från överdådigt blommande rabatter. Vi tipsar om bästa sättet att få en prunkande rosträdgård!

Dela
(90)

Det är lätt att bli yr av alla fantastiska dofter när tusentals rosor tävlar om uppmärksamheten. Färgskalan går från vitaste vitt och ljusrosa till mörkaste purpur.

– En fuktig morgon när daggen ligger kvar, då går jag gärna en runda i trädgården, doppar näsan i nyutslagna rosor och drar ett djupt andetag. Dofterna är helt beroendeframkallande, säger David Carlson. Och har man skaffat en ros vill man gärna ha fler.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Han gillar bara gammaldags rosor. För färgens och formens skull. Och för dess historia. Moderna rosor har han inget till övers för.

– De är helt enkelt tråkiga. De har ingen doft, ingen historia och färgerna är hemska. Många tror att rosor kräver besprutning av starka gifter för att hålla sig friska. Men det är helt fel. Gifter slår ut allt levande. Genom att välja starka och friska sorter har du bättre förutsättningar att lyckas. Dessutom finns det bra ekologisk bekämpning.

Välkommen!

Paret öppnar 
varje år sin trädgård för allmänheten sista sön-
dagen i juni i samband 
med Rosdagarna i Falsterbo. För mer information: 
www.falsterbonaset.se

Så sköter du rosen

  • Välj en plats där rosen inte får konkurrens av varken träd, buskar eller andra starkväxande plantor.
  • En ros behöver minst fyra–fem timmars sol per dag.
  • Gräv ett hål, helst 50 djupt, och använd riktig rosjord, särskilt om det tidigare vuxit en ros på samma plats. Har du ingen rosjord, komplettera med väl brunnen gödsel.
  • Blanda gärna ner lite benmjöl vid planteringen, det stärker plantan.
  • Vattna ordentligt om det är torrt i jorden vid plantering.
  • Undvik en placering alltför nära en husvägg, det kan bli för torrt.
  • Plantera gärna gammeldags rosor i grupper om tre, i form av en triangel. Då växer de ihop till en stor tät buske.
  • Beskärningen görs på våren, då döda grenar tas bort. Klipper du ner gamla stammar stimulerar du busken att sätta nya skott och får samtidigt en kompakt buske med färre, men större blommor.
  • Mjöldagg, rosrost och svartfläcksjukan vill alla undvika. Se därför till att rosen har allt den behöver i form av vatten, näring och tillräckligt med sol för att undvika dessa svampsjukdomar.

1867

Året då den moderna rosen fick sitt genomslag. Då lanserades nya sorter med rakare växtsätt och starkare färger som blommar flera gånger under säsongen. Men de moderna rosorna saknar ofta doft.

 

Läs mer:

Så slipper du bladlöss på rosorna

Det här betyder färgen på rosen du ger bort

7 saker du kan göra av rosor

Av Monica Ljungberg  Foto: Pernilla Wästberg


Läs mer om:

Dela
(90)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…