Annons

Annons

Så enkelt får du bort envisa stearinfläckar

Har du fått stearin på klänningen, duken eller soffan? Inga problem! Här är våra bästa knep för att få bort stearinfläckarna!

Dela
(52)

stearinflackar-tips

Bli av med stearinfläckar med våra smarta tips.

 

Så får du bort envisa stearinfläckar – 6 smarta tips:

1. Stearin på tyg
Lägg tyget i frysen ca 30 minuter, stearinet stelnar och kan gnuggas bort till stora delar. Det kan behövas upprepas ett par gånger då stearinet snabbt blir varmt i rumstemperatur. Skrapa bort försiktigt med en sked eller en kniv. Lägg ett kaffefilter eller hushållspapper på fläcken och stryk med strykjärnet på låg värme. Stearinet smälter och sugs upp då. Tänk på att byta ut pappret och ta nytt när det blir flottigt. Flytta sedan runt pappret och fortsätt stryka tills allt stearin är borta. Fettfläcken som blir kvar kan du ta bort med diskmedel, galltvål eller fläckborttagningsmedel.

Annons

 

2. Färgat stearin
Har du fått färgat stearin på tyg, lägg det i blöt med fläckborttagningsmedel. Efter att du strukit med hushållspapper, och innan du tvättar det.

 

3. Tapeter
Pilla bort så mycket stearin du kan med t ex ett kreditkort. Ta lite hushållspapper eller ett kaffefilter och tryck mot stearinet på väggen, stryk sedan med på det med ett strykjärn med låg värme. För att få bort fettfläcken kan du pudra med lite potatismjöl.

 

4. Möbler
Ta is i en påse och lägg på stearinet så att det hårdnar. Använd en smörkniv eller annat ”verktyg” av plast (kredit/medlemskort) som inte repar möbeln, och skrapa.

 

5. Ljusstakar och lyktor
Har du fått stearin på ljusstaken diska den med kokhett vatten tills stearinet smälter bort. Diska i en balja, hamnar stearin i avloppet kan det bli stopp! Är ljusstaken av metall kan du sätta den i ugnen, på låg värme. Lägg ett bakplåtspapper i botten av ugnen.

 

6. Glasskiva
Skrapa bort det mesta med smörkniv i plast eller trä. Sätt den sedan i ugnen på låg värme med bakpapper under och låt det smälta bort.

 

 

Läs mer:

Så enkelt knäpper du ditt armband själv 

Så får du julstjärnan att hänga rakt 

Bästa knepet för att slippa skrapa isiga bilrutor 

 

Av: Katarina Markiewicz, Året runt

Foto: Shutterstock

Läs mer: Så blir ditt 2018 – enligt astrologen

2018


Läs mer om:

Dela
(52)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…