Annons

Annons

Så blir du av med mördarsniglarna!

De är feta, slemmiga och extremt hungriga. I år är de dessutom fler än någonsin. Vi talar om mördarsniglar. Den regniga försommaren har nämligen förvandlat 2015 till ett föga glädjande rekordår. Aldrig förr har vi sett så många spanska skogssniglar i rabatter, trädgårdsland och komposthögar.

Dela
(143)

Mördarsniglar

Skräckhistorierna är många – som kvinnan i Skåne vars trädgård blev invaderad av 2000 mördarsniglar över en natt. Eller mannen som halkade omkull när hans gräsmatta täckts av de slemmiga djuren. På bara en dag kan de skövla grönsakslandet, knäcka din odlarglädje och ta över din trädgård.

Annons

Det är då kampen startar. En del plockar uppgivet hundratals sniglar varje dag. Andra bestämmer sig för att vinna över sniglarna med mer eller mindre kreativa sätt. Allt från att klippa ihjäl dem med sekatören, få dem att drunkna i öl eller elda upp dem på en glödbädd.

Gilla Hemmets på Facebook

Stoppa snigelFrågan är: Hur ska man bäst bli av med mördarsnigeln? Dela med dig av ditt bästa tips i kommentarsfältet. Vi lottar ut snigelmedlet Stoppa snigel bland de bästa tipsen, roligaste kommentarerna och mest spännande historierna. Medlet Stoppa snigel blandas ut med vatten och sprutas runt det område som ska skyddas. Då skapas en lukt- och smakbarriär som verkar avskräckande för sniglar. Medlet är miljövänligt och ofarligt för människor. Läs mer på www.ecoprotect.se.

Tävlingen är avslutad. Men fortsätt gärna att dela med er av tips och historier!

 

Skräckfakta:

  • Sniglarna sprider sig snabbt, antingen genom ägg eller små sniglar i jorden på plantor som flyttas mellan trädgårdar.
  • Får man ett snigelägg med en planta, kan man räkna med att de snabbt etablerar sig i trädgården. En snigel kan lägga 400 ägg under sin livstid.
  • Vädret avgör om vi drabbas av snigelplåga. En regnig vår får alla ägg att vakna till liv.

 

Visste du att spansk skogssnigel:

  • är hermafrodit, alltså tvåkönad. Det betyder att alla sniglar kan lägga ägg.
  • kallas mördarsnigel för att de äter allt, även döda individer av sin egen art.
  • inte har några naturliga fiender. Slemmet smakar illa och gör att de flesta djur skyr snigeln. Myskankor kan äta dem, men ankorna ställer också till oreda i trädgården.
  • bäst bekämpas på våren innan de börjar lägga ägg.

 

Läs mer

Så slipper du bladlöss på rosorna

Så slipper du bananflugor

 

Av Monica Ljungberg

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(143)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…