Annons

Annons

Så blir dina ugnsplåtar som nya igen

Att få rent smutsiga ugnsplåtar kan i bland kännas nästintill omöjligt. Men det går! Här lär vi dig 4 effektiva tekniker.

Dela
(720)

rengora-ugnsplatar

Ugnsplåtar är hårt utsatta när det gäller smuts och fläckar som kan kännas mer eller mindre hopplösa att bli av med.

Du kan undvika de värsta fläckarna genom att alltid använda bakplåtspapper – oavsett vad du steker, värmer eller bakar i ugnen. Pappret fungerar som ett skydd som fångar upp det mesta av det som spills ut över kanterna. När du är färdig slänger du bakplåtspappret och gör dig därmed också av med eventuella fläckar innan de hinner ta fäste.

Annons

Om olyckan redan varit framme ska du inte misströsta. Det är fullt möjligt att bli av med ingrodd smuts på ugnsplåtar, bara man vet hur man gör. Här lär vi dig fyra enkla tekniker.

 

4 enkla sätt att rengöra ugnsplåtar

1. Med såpa

Gno in ugnsplåtarna med vanlig grönsåpa. Värm ugnen till 100 grader och ställ in ugnsplåtarna. Värmen gör att smutsen lossnar, vanligtvis redan inom 15 minuter.

2. Med ättika

Häll ättika i formen så att vätskan täcker botten. Värm ugnen till 50 grader och ställ in plåten under några timmar. Ta lite stickprover under tiden och se om smutsen lossnar.

3. Med bakpulver

Blanda några matskedar bakpulver med vatten i en skål och blanda ihop till en fast röra. Smeta därefter ut röran på bakplåten – täck ordentligt! Låt stå i minst 12 timmar och diska därefter som vanligt.

4. Med Coca-cola

Häll Coca-cola i bakplåten och låt den stå och dra i några timmar. Diska därefter som vanligt.

Text: Malin Perlheden, Allers.se

Foto: Shutterstock

Källa: viivilla.se mfl

Läs mer:

Så enkelt får du bort envisa stearinfläckar 

8 saker i hemmet du kanske behöver byta ut oftare än du tror

Så enkelt ser du om avokadon är övermogen

 


Läs mer om:

Dela
(720)Annons


Annons

Laddar nästa sida…